9x Chilli Mash - zestaw do degustacji chilli
Zestaw płynnych przecierów chilli w ozdobnym pudełku. Idealny jako prezent dla miłośnika chilli.
Bogaty zestaw zawiera 9 rodzajów przecierów chilli 40 ml od łagodnego Aji Amarillo, poprzez egzotyczną Scotch Bonnet do najostrzejszej na świecie Carolina Reaper.
Prezent, który z pewnością wywoła łzy w Twoich oczach.
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: | 139,00 zł |
Prezent |
9x Chilli Mash - zestaw do degustacji chilli
Wybór najlepiej sprzedających się przecierów chilli z naszej oferty. Przeciery są zapakowane w małe 40 ml buteleczki oraz w ozdobne pudełko upominkowe, wraz z broszurą zawierającą opis każdej odmiany oraz informacje o ostrości.
Skład
Przecier Carolina Reaper 40 ml Poznaj najostrzejszą papryczkę na świecie. Została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa w 2013 roku i ma ostrość do 2 200 000 jednostek Scoville'a (SHU). Carolina Reaper to hybrydowa papryczka chili z gatunku Capsicum chinense, wyhodowana w 2012 roku przez Eda Currie w Rock Hill w Karolinie Południowej pod oryginalną nazwą HP22B. Ta hybryda została stworzona przez skrzyżowanie papryki Bhut Jolokia i czerwonego Habanera. |
Przecier Trinidad Scorpion Moruga 40 ml Papryka chilli pochodząca z regionu Moruga na wyspie Trinidad, gatunek Capsicum chinense. Chile Pepper Institute ogłosił, że jest to najostrzejsza papryka na świecie 13 lutego 2012 roku na Uniwersytecie Stanowym Nowego Meksyku w Las Cruces. Jednak Księga Rekordów Guinnessa nie potwierdziła Trinidad Moruga Scorpion jako najostrzejszej papryki na świecie. |
Przecier Naga Bhut Jolokia 40 ml Naga Jolokia to papryczka chilli o ostrości do 1 041 427 SHU. Do 2007 r. uznawana była za najostrzejszą papryczkę w Księdze Rekordów Guinnessa z ostrością 1,001,304 SHU. Jest to krzyżówka międzygatunkowa między Bangladeszem a północno-wschodnimi Indiami. Krzyżując paprykę z gatunku Chinense i Frutescens. Można ją również znaleźć na Sri Lance, gdzie jest znana jako Nai Mirris (chilli Cobra). |
Papryka Habanero to odmiana Capsicum chinense. Jej nazwa wywodzi się od hiszpańskiej nazwy Havana i jest jedną z bardziej pikantnych. Niedojrzałe papryki Habanero są zielone, ale podczas dojrzewania zmieniają swoją barwę. Istnieją Habanera pomarańczowo-czerwone, ale także białe, brązowe i różowe. Habanero ma ostrość 200 000-300 000 w skali Scoville'a (SHU) |
Ta piękność pochodzi z Jamajki i była pierwszą karaibską papryczką chilli, która była eksportowana z dużym popytem. Była znana i popularna nie tylko ze względu na smak i ostrość, ale przede wszystkim ze względu na niekonwencjonalną nazwę. Scotch Bonnet jest gatunkowo spokrewniony z papryką Habanero, z którą często jest mylony ze względu na podobny wygląd. Jednak Scotch Bonnet jest słodszy. |
Jalapeños pochodzą z Meksyku. Nazwę wzięła się od stolicy Meksyku Veracruz Jalapa (po hiszpańsku), ale słowo pochodzi z języka Azteków - Xalapa. To prawdopodobnie najpopularniejsza papryczka na kontynencie amerykańskim. |
Aji Amarillo to jedna z najstarszych odmian w peruwiańskich Andach, uprawiana tu od 2500 lat p.n.e. Rośliny należą do rodzaju Capsicum baccatum, są wieloletnie i w odpowiednich warunkach mogą osiągać wysokość 2 metrów. Suszone owoce Aji Amarillo są znane jako Aji Mirasol. Osiągają długość około 10 cm i szerokość 4 cm. Mają łagodną ostrość i aromatyczny owocowy smak. |
Chipotle lub też Chilpotle to termin wywodzący się z języka nahuatl i oznaczający wędzoną papryczkę chili. Suszona i wędzona papryka Jalapeño, która jest używana głównie w kuchni meksykańskiej oraz w kuchniach nią inspirowanych, takich jak Tex-Mex. W smaku pikantność oryginalnej papryki łączy się z wędzonym smakiem dymu. |
Przecier Orange Habanero 40 ml Papryka Habanero to odmiana Capsicum chinense. Jej nazwa wywodzi się od hiszpańskiej nazwy Havana i jest jedną z bardziej pikantnych. Niedojrzałe papryki Habanero są zielone, ale podczas dojrzewania zmieniają swoją barwę. Istnieją Habanera pomarańczowo-czerwone, ale także białe, brązowe i różowe Habanero ma ostrość 200 000-300 000 w skali Scoville'a (SHU) |