Aji Amarillo chilli mash 200 ml
Prawdziwy smak Ameryki Południowej
Co przychodzi ci na myśl, gdy wyobrażasz sobie Amerykę Południową? Słońce, taniec, żywe kolory, słodkie owoce i świetna kuchnia? Takie właśnie są papryczki Aji Amarillo z Peru. Mają jasny pomarańczowy kolor, smak owoców tropikalnych, a ich umiarkowanie wyraźna ostrość wprawi Cię w dobry nastrój. W Ameryce Łacińskiej należą do najpopularniejszych i niepowtarzalnych smaków, dodawane są do prawie każdego lokalnego posiłku. Dlatego też wraz z czosnkiem i czerwoną cebulą są uważane za podstawowy składnik każdego dania peruwiańskiego.
Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego chili „aji” i kolor żółty „amarillo”. Papryczki te pochodzą z Boliwii i Peru. W peruwiańskich Andach zaczęto je uprawiać jako jedną z najstarszych odmian już 2500 lat p.n.e.. Aji Amarillo należy do rodzaju Capsicum baccatum (papryczka jagodowa lub peruwiańska), a ich suszone owoce są znane jako Aji Mirasol. W odpowiednich warunkach rośliny osiągają wysokość do 2 metrów, a ich owoce mają około 10 cm długości i 4 cm szerokości.
Papryczka o aromatycznym owocowym smaku
W papryczce Aji Amarillo zakochasz się szczególnie ze względu na jej nietradycyjny owocowy smak, który różni się od większości gatunków. Aji Amarillo ma wyraźny, ciemnożółty lub pomarańczowy kolor i pachnie jak winogrona. Smak jest mniej ostry i wyraźnie owocowy z domieszką mango i marakui.
Zdecydowanie polecamy go jako idealny wybór dla początkujących, którzy jednak nie chcą stracić egzotycznego doświadczenia odkrywania różnych smaków chili.
Aji Amarillo w kuchni
Dzięki charakterystycznemu kwiatowo-owocowemu aromatowi te peruwiańskie papryczki nadają się do lekkich letnich posiłków, sałatek warzywnych lub dań z warzyw korzeniowych. Świetnie komponują się z owocami morza, rybami lub risotto. Świeże są używane do przyprawiania salsy owocowej lub sosów. Dodają zaskakującego i nieoczekiwanego smaku nawet prostemu posiłkowi.
W Peru tradycyjnie dodaje się je do lokalnych specjałów, takich jak południowoamerykańskie rybne ceviche czy peruwiański gulasz wołowy.
Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.