Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Chilli w proszku

Przyprawa chili w proszku to suszone papryczki chili zmiażdżone na bardzo drobny proszek.
Proszek chili ma długi okres trwałości, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku z dala
od ciepła i światła. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, nadaje potrawom pikantną ostrość z
typowym smakiem papryczki.

Ancho chilli w proszku 9 g

-20 %
Ancho chilli w proszku 9 g

Jak wygląda i smakuje najpopularniejsze meksykańskie chili? Jak suszone śliwki! Ancho to suszona wersja papryczki Poblano, w kolorze ciemnofioletowym do czarnego. Jest jedną z najmniej ostrych, więc docenią ją nawet początkujący miłośnicy chili. Ma ziemisty i lekko słodki smak śliwkoworodzynkowy, a w Meksyku do potraw tradycyjnie dodaje się całe suszone papryczki.

Skład Ancho chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 1
Jednostki SHU 2 500
Kraj pochodzenia Hiszpania
Zwykła cena: 6,90 zł
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 5,52 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Ancho chilli w proszku 9 g

Meksykańska królowa wśród papryki 

Postaw na meksykańskie klasyki. Suszone Ancho to najpopularniejsza i najbardziej używana papryczka w tym kraju (tuż za nimi jest Guajillo). Typowy kolor jest od ciemnofioletowego do czarnego

Ancho to suszona wersja ciemnozielonej błyszczącej papryki Poblano, która osiąga wielkość do 10 cm. Pochodzi z meksykańskiego stanu Puebla, który historycznie było ważnym hiszpańskim miejscem kolonialnym i odegrał ważną rolę w kształtowaniu tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Co ciekawe, z miasta Pueblo pochodzi również kultowe meksykańskie danie „chiles en nogada” inspirowane flagą meksykańską, która powstała na cześć zakończenia wojny o niepodległość Meksyku w 1821 roku. Jest to faszerowana zielona papryczka Poblano, polana białą śmietaną i posypana soczystymi, czerwonymi pestkami granatu.

Papryczki Ancho są jednymi z najmniej ostrych, więc nie musisz się obawiać ich używania. Należy do papryki rocznej (Capsicum annum), a jej ostrość wynosi tylko około 1000–2,500 SHU. Ciekawy jest ich owocowo-słodki smak. Wyglądem i smakiem przypominają śliwki z domieszką rodzynek. 

Zaproś do swojej kuchni smak Meksyku 

Zawsze można polegać na papryczce Ancho. Potrafi wyczarować pikantny, ale nie piekący smak w każdym daniu, co docenią nawet nowicjusze chili. Nadają każdemu sosowi na zimno lub na gorąco, salsie, enchiladas czy zupie subtelną ostrość i ziemisty smak, a tym samym doskonale podkreślają smak pozostałych składników. Z pewnością znajdą swoje miejsce w Twoich daniach mięsnych lub tamales. Zupełnie jak w domu w Meksyku. Dzięki słodkiemu śliwkowo-rodzynkowemu smakowi i łagodnej ostrości idealnie nadają się do słodkich deserów lub łączenia z czekoladą.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu