Ancho chilli w proszku 9 g
Meksykańska królowa wśród papryki
Postaw na meksykańskie klasyki. Suszone Ancho to najpopularniejsza i najbardziej używana papryczka w tym kraju (tuż za nimi jest Guajillo). Typowy kolor jest od ciemnofioletowego do czarnego
Ancho to suszona wersja ciemnozielonej błyszczącej papryki Poblano, która osiąga wielkość do 10 cm. Pochodzi z meksykańskiego stanu Puebla, który historycznie było ważnym hiszpańskim miejscem kolonialnym i odegrał ważną rolę w kształtowaniu tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Co ciekawe, z miasta Pueblo pochodzi również kultowe meksykańskie danie „chiles en nogada” inspirowane flagą meksykańską, która powstała na cześć zakończenia wojny o niepodległość Meksyku w 1821 roku. Jest to faszerowana zielona papryczka Poblano, polana białą śmietaną i posypana soczystymi, czerwonymi pestkami granatu.
Papryczki Ancho są jednymi z najmniej ostrych, więc nie musisz się obawiać ich używania. Należy do papryki rocznej (Capsicum annum), a jej ostrość wynosi tylko około 1000–2,500 SHU. Ciekawy jest ich owocowo-słodki smak. Wyglądem i smakiem przypominają śliwki z domieszką rodzynek.
Zaproś do swojej kuchni smak Meksyku
Zawsze można polegać na papryczce Ancho. Potrafi wyczarować pikantny, ale nie piekący smak w każdym daniu, co docenią nawet nowicjusze chili. Nadają każdemu sosowi na zimno lub na gorąco, salsie, enchiladas czy zupie subtelną ostrość i ziemisty smak, a tym samym doskonale podkreślają smak pozostałych składników. Z pewnością znajdą swoje miejsce w Twoich daniach mięsnych lub tamales. Zupełnie jak w domu w Meksyku. Dzięki słodkiemu śliwkowo-rodzynkowemu smakowi i łagodnej ostrości idealnie nadają się do słodkich deserów lub łączenia z czekoladą.