Ancho płatki chilli 30 g
Meksykańska królowa wśród papryki
Postaw na meksykańskie klasyki. Suszone Ancho to najpopularniejsza i najbardziej używana papryczka w tym kraju (tuż za nimi jest Guajillo). Typowy kolor jest od ciemnofioletowego do czarnego
Ancho to suszona wersja ciemnozielonej błyszczącej papryki Poblano, która osiąga wielkość do 10 cm. Pochodzi z meksykańskiego stanu Puebla, który historycznie było ważnym hiszpańskim miejscem kolonialnym i odegrał ważną rolę w kształtowaniu tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Co ciekawe, z miasta Pueblo pochodzi również kultowe meksykańskie danie „chiles en nogada” inspirowane flagą meksykańską, która powstała na cześć zakończenia wojny o niepodległość Meksyku w 1821 roku. Jest to faszerowana zielona papryczka Poblano, polana białą śmietaną i posypana soczystymi, czerwonymi pestkami granatu.
Papryczki Ancho są jednymi z najmniej ostrych, więc nie musisz się obawiać ich używania. Należy do papryki rocznej (Capsicum annum), a jej ostrość wynosi tylko około 1000–2,500 SHU. Ciekawy jest ich owocowo-słodki smak. Wyglądem i smakiem przypominają śliwki z domieszką rodzynek.
Zaproś do swojej kuchni smak Meksyku
Zawsze można polegać na papryczce Ancho. Potrafi wyczarować pikantny, ale nie piekący smak w każdym daniu, co docenią nawet nowicjusze chili. Nadają każdemu sosowi na zimno lub na gorąco, salsie, enchiladas czy zupie subtelną ostrość i ziemisty smak, a tym samym doskonale podkreślają smak pozostałych składników. Z pewnością znajdą swoje miejsce w Twoich daniach mięsnych lub tamales. Zupełnie jak w domu w Meksyku. Dzięki słodkiemu śliwkowo-rodzynkowemu smakowi i łagodnej ostrości idealnie nadają się do słodkich deserów lub łączenia z czekoladą.
Jak gotować z papryczką Ancho?
Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek, jak przygotować papryczkę Ancho i wydobyć z niej to, co najlepsze.
Aby uzyskać lepszy smak, przed użyciem należy krótko podsmażać papryczkę na rozgrzanej patelni przez około 10-20 sekund. Możesz również nawodnić paprykę Ancho. Wystarczy zalać ją gorącą wodą lub bulionem i odczekać 10-20 minut. Jednak nie pozwól jej moczyć się dłużej, może to sprawić, że będzie gorzka.
Zalecamy zachowanie pozostałego płynu, ponieważ wchłania on wspaniały smak drobniejszej aromatycznej papryki, takiej jak Ancho. Płynu można następnie używać do polewania mięsa, zup lub sosów.
Przecier ze zmiksowanej lub zamieszanej nawodnionej papryczki Ancho ma czerwono-brązowy kolor, pełny słodki smak z łagodną ostrością i lekką nutą goryczki. Z tego powodu lepiej jest również usunąć przynajmniej część nasion z papryczki przed ponownym nawodnieniem, aby gorycz w potrawie nie była zbyt wyraźna. Dzięki owocowemu smakowi z nutą śliwki, przecier doskonale sprawdza się jako baza do salsy warzywno-owocowej lub sosu.
Papryczki Ancho dodawaj do potraw w dowolnej formie - pokrojone w plasterki, pokrojone w kostkę lub w formie puree. Możesz je również łatwo zmielić w młynku do przypraw. Prawdziwy autentyczny meksykański smak osiągniesz jednak, dodając do potrawy całą papryczkę.