Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Dalej

1 Formę baranka posmarować masłem, a następnie posypać półgrubą mąką. Forma musi być doskonale posmarowana, aby baranek nigdzie nie przywierał i ciasto dobrze wyszło. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
2 Jajka podziel na żółtka i białka. Za pomocą trzepaczki wymieszaj żółtka, olej, drobny cukier i cukier waniliowy. Następnie do mieszanki dodaj mąkę półgrubą, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, posiekane orzechy włoskie i czekoladę, chili w proszku Pasilla i Ancho oraz wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody.
3 Odstaw na chwilę ciasto, a w międzyczasie wymieszaj pianę z białek. Następnie porcjuj pianę na ciasto. Należy ją powoli mieszać z ciastem, aby piana się nie opadła.
4 Po dokładnym wymieszaniu piany z ciastem wlej go do foremki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
5 Po upieczeniu sprawdź baranka szpikulcem, czy ciasto się nie lepi i baranek jest dobrze upieczony. Otwórz górną część baranka i pozwól drugiej części ostygnąć. Im dłużej baranek się ochładza, tym łatwiej można go wyjąć z formy.
  • Używane chili
  • 1 łyżka proszku chili Ancho
  • 1 łyżka proszku chili Pasilla
  • Składniki
  • 3 ks jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 200 ml oleju
  • 250 g mąki półgrubej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1 skórka z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej 70% czekolady
  • 1 łyżka masła (do smarowania formy)
  • 1 garść mąki półgrubej (do posypania foremki)
  • Ilość porcji 4
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas gotowania 6 min

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu