
Dalej
1 Formę baranka posmarować masłem, a następnie posypać półgrubą mąką. Forma musi być doskonale posmarowana, aby baranek nigdzie nie przywierał i ciasto dobrze wyszło. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
2 Jajka podziel na żółtka i białka. Za pomocą trzepaczki wymieszaj żółtka, olej, drobny cukier i cukier waniliowy. Następnie do mieszanki dodaj mąkę półgrubą, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, posiekane orzechy włoskie i czekoladę, chili w proszku Pasilla i Ancho oraz wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody.
3 Odstaw na chwilę ciasto, a w międzyczasie wymieszaj pianę z białek. Następnie porcjuj pianę na ciasto. Należy ją powoli mieszać z ciastem, aby piana się nie opadła.
4 Po dokładnym wymieszaniu piany z ciastem wlej go do foremki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
5 Po upieczeniu sprawdź baranka szpikulcem, czy ciasto się nie lepi i baranek jest dobrze upieczony. Otwórz górną część baranka i pozwól drugiej części ostygnąć. Im dłużej baranek się ochładza, tym łatwiej można go wyjąć z formy.
- Używane chili
- 1 łyżka proszku chili Ancho
- 1 łyżka proszku chili Pasilla
- Składniki
- 3 ks jajka
- 150 g drobnego cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 200 ml oleju
- 250 g mąki półgrubej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 skórka z cytryny
- 2 łyżki wody
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanej 70% czekolady
- 1 łyżka masła (do smarowania formy)
- 1 garść mąki półgrubej (do posypania foremki)
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 6 min