Bird´s Eye chilli całe suszone 30 g
Przeżyj czystą, piekącą się jazdę
Jak sama nazwa wskazuje, nie jest to gigant. Jednak nie daj się zwieść ich rozmiarom. Te małe papryczki potrafią zdziałać cuda! Przygotuj się na naprawdę ostre chwile. Na świecie istnieje kilka różnych wariantów tej papryczki, które mogą różnić się ostrością. Zazwyczaj zakres ostrości to około 50 000-100 000 SHU, najostrzejsze mogą osiągnąć nawet 200 000 SHU.
Papryczka Bird´s eye z odmiany Capsicum frutescens (papryka krzewiasta) pochodzi z Afryki i jest zbliżona do pokrewnych papryczek Tabasco. Od wieków rosły w afrykańskiej faunie, a ostatnio, oprócz afrykańskiej Ugandy i Zimbabwe, pojawiły się także w Australii i Malawi. Owoce mają około 1-2 cm wielkości i jasnoczerwony kolor.
Afrykański diabeł
Ich wyjątkowość polega na czysto ostrym smaku, który sam w sobie nie ma wyraźnych słodkich, owocowych, czy innych nut. Dlatego też nazywają je „afrykańskim diabłem”. Jednak niektórzy potrafią rozpoznać w smaku dotyk suchego siana.
Stosowane są w kuchni, zarówno surowe, jak i suszone. Dodają wartościowej ostrości do każdego dania. Można nimi doprawić wszystkie pikantne potrawy, steki, mięso z kurczaka, marynaty, sosy, zupy czy gulasz. Na świecie są częścią wielu dań kuchni tajskiej czy wietnamskiej.
Nie zalecamy ponownego nawadniania tej papryczki ze względu na jej wielkość i kruchość. Do stosowania w żywności Bird´s eye można łatwo zgnieść lub pokroić w plastry. Dzięki niewielkim rozmiarom idealnie nadają się również do klasycznych, kuchennych młynków do przypraw.