Bullet chilli całe suszone 30 g
Seczuańskie średnio-ostre naboje
Papryczka ta pochodzi z Seczuanu w Chinach i jest oparta na lokalnych, rodzimych gatunkach, które po raz pierwszy zostały sprowadzone do Chin przez europejskie ekspedycje morskie i handlowe w XV i XVI wieku. Jest trochę ostrzejsza niż Jalapeño. Ma średnio około 35 000 SHU, ale najłagodniejsze owoce mogą sięgać 15 000 SHU. A ponieważ w porównaniu z rekordzistami świata, ich ostrość nie stanowi większego niebezpieczeństwa, prawdopodobnie swoją nazwę (w tłumaczeniu pocisk) wzięły od stożkowatego kształtu, który przypomina ostro zakończony cylinder, lub od sposobu, w jaki rosną. Jest to jedna z tak zwanych papryczek „w kierunku nieba”, które rosną pionowo i wydają się dosłownie wystrzeliwać w górę.
Przyjemnie ostre papryczki
Świeże Bullet mają 1-4 cm szerokości i 3-6 cm długości. Posiadają gładką, błyszczącą skórkę, pod którą kryje się grubsza warstwa soczystego miąższu. W pełni dojrzałe są pięknie czerwone. Jednak, podobnie jak w przypadku Jalapeño, to niedojrzałe, zielone owoce są zbierane i wykorzystywane w kuchni. Rzadko jednak na świecie można spotkać świeże Bullety, najczęściej sprzedawane są w postaci całych, suszonych owoców.
A ich smak? Jest bardziej pieprzny, lekko cytrusowy, z przydymionymi tonami. Gdy dodamy do tego ich łagodniejszą ostrość, mamy przed sobą idealny składnik, który nada potrawom bardzo przyjemnego smaku i ciepła, a także znajdzie swoich fanów w szeregach mniej doświadczonych smakoszy chilli.
Do jakich dań pasuje Bullet?
Bullet są szeroko stosowane zwłaszcza w kuchni seczuańskiej, gdzie są dodawane do tradycyjnych potraw, takich jak kung pao. Są również popularne w tajskich i azjatyckich potrawach. Dzięki stosunkowo neutralnemu smakowi sprawdzą się również w kuchni meksykańskiej.
Możesz dodawać je do zup, sosów, gulaszy oraz dań mięsnych lub warzywnych z woka. Pod względem smaku papryczki Bullet bardzo dobrze komponują się z prażonymi orzeszkami ziemnymi, papryką, fasolką szparagową, grzybami, bakłażanem, tofu, kasztanami wodnymi, imbirem, cebulą i porem. Doskonale nadają się również do większości rodzajów mięs, takich jak kaczka i drób, wieprzowina i wołowina.
Jeśli chcesz podkreślić kwaśne, cytrusowe smaki papryki i nieco stłumić ostrość, podsmaż Bullet na chwilę z odrobiną oleju przed dodaniem go do posiłku. W efekcie nadają potrawom bardziej złożony i wyrazisty smak. Możesz dodać całe suszone papryczki Bullet (miękną w ciągu 10-15 minut) lub namoczyć je przed gotowaniem. Wystarczy zanurzyć je w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie użyć w całości, pokroić lub zmiażdżyć.