
Dalej
1 Włóż mięso do zamrażarki na około 1 godzinę, aby stwardniało i lepiej się kroiło. Następnie pokroić w cienkie plastry (do ok. 0,5 mm), a następnie w paski. Włóż do miski i dodaj olej arachidowy, sos rybny, posiekaną kolendrę i zmielony pieprz. Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki.
2 Obierz orzeszki ziemne. Dodaj na patelnię i usmaż. Schłodzone drobno posiekaj. Marchewki i ogórki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pokrój kapustę pekińską i czerwoną wraz z sałatą lodową na małe paski.
3 Gdy warzywa będą już gotowe, przygotuj patelnię i podgrzej na niej plasterki czosnku. Następnie dodaj mięso i usmaż. Ponieważ mięso jest krojone na bardzo cienkie paski, będzie gotowe w około 2 minuty. Następnie włóż do miski i przykryj.
4 Przygotuj sos jako ostatni. Niech drobny cukier rozpuści się we wrzącej wodzie. Po rozpuszczeniu cukru dodaj sos rybny, ocet ryżowy, plasterki czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili Trinidad Scorpion Moruga. Wszystko wymieszaj i odstaw na około 5 minut. W razie potrzeby podgrzej trochę dressing w garnku.
5 Podawanie.
W większej misce umieścić sałatę lodową z kapustą pekińską, czerwoną kapustę, paski marchewki i ogórka, jedną miarkę makaronu ryżowego, małą garść kiełków mung, około dwóch łyżek posiekanych orzeszków ziemnych i smażonej cebuli, garść posiekanej kolendry z dodatkiem mięty oraz mięso. Całość polej przygotowanym dressingiem lub możesz w nim namoczyć przygotowane rzeczy.
- Używane chili
- 1 papryczka chili Trinidad Scorpion Moruga
- Składniki
- 600 g udźców wołowych
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- mielony pieprz
- garść posiekanej kolendry
- 500 ml wrzącej wody
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- ¼ sałaty lodowej
- ¼ kapusty pekińskiej
- ¼ czerwonej kapusty
- ½ sałatki z ogórków
- 80 g smażonej cebuli
- 80 g prażonych i posiekanych orzechów
- kiełki mung
- posiekana mięta i kolendra
- 120 g makaronu ryżowego (przygotowanego według producenta)
- pęczek mięty i kolendry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 30 min