
Dalej
1 Najpierw przygotuj mięso. Mięso przełóż do większego naczynia do pieczenia i dodaj gruboziarnistą musztardę, cukier trzcinowy, paprykę słodką, sól, pieprz, oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek, płatki chili Chipotle, a wszystko polej wywarem wołowym. Mięso kilkakrotnie natrzyj przyprawami ręcznie, a następnie marynowane włóż przykryte do lodówki na około 12 godzin. Marynowane mięso zapiekamy w naczyniu do pieczenia, w nagrzanym piekarniku w temperaturze 140°C. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.
2 Podczas pieczenia, mięso co jakiś czas przewracaj i polewaj wywarem. Gdy mięso będzie gotowe, rozdziel je na kawałki dwoma widelcami i wymieszaj z wywarem.
3 Przygotowanie sosu warzywnego. Podczas pieczenia mięsa przygotuj sos warzywny do bułek. W małym garnku rozgrzej oliwę i usmaż w niej pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy warzywa zaczną się złocić, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę. Wszystko usmaż, a następnie dodaj przecier pomidorowy, miód, garść posiekanego tymianku, sól, pieprz i zalaj bulionem wołowym. Wszystko wymieszaj i smaż do miękkości. Następnie wszystko zmiksuj i piecz przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą.
4 Przygotowanie sałatki Coleslaw.
W większej misce wymieszać cienko pokrojoną białą i czerwoną kapustę. Posól i przemieszaj dłonią, kapusta stanie się krucha. Następnie dodaj grubo startą marchewkę i drobno starty seler. Dopraw łyżeczką cukru, pieprzem, octem winnym, sokiem z cytryny i majonezem. Wszystko wymieszaj, a w razie potrzeby dopraw do smaku.
5 Podczas serwowania lekko podsmaż maślane brioszki na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Posmaruj sosem warzywnym, dodaj kawałki wołowiny, marynowane papryczki jalapeño i sałatkę colesław.
Ingredience
- Używane chili
- 10 g granulek Chipotle
- 20 g Nakládané Jalapeño chilli papričky
- Składniki
- 1 kg mięsa wołowego (goleń)
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu wołowego
- 10 ks brioszek maślanych (lub bułek burgerowych)
- Sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- marchewka
- pietruszka
- 50 g selera
- 2 czerwone cebule
- 40 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- garść posiekanego tymianku
- sól
- pieprz
- 200 ml bulionu wołowego
- sałatka colesław
- 150 g białej kapusty
- 70 g czerwonej kapusty
- sól
- 2 marchewki
- 40 g selera
- pieprz
- 200 g majonezu
- 1 łyżka octu z białego wina
- sok z 1/2 cytryny