
Dalej
1 Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj zmiażdżony czosnek i chwilę podsmaż. Następnie dodać mięso mielone, sól, pieprz, gotowane pomidory i przecier chilli Red Habanero. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 40 minut. Następnie dodaj ugotowaną kukurydzę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
2 Ryż ugotuj w rondelku, później dodasz go na mieszankę mięsną. Ugotowaną fasolę rozgnieć w misce widelcem na pastę z fasoli, którą rozprowadzisz na tortilli.
3 Gdy mięso jest duszone, a ryż gotowany, możesz przygotować salsę pomidorową. Pokrój pomidory, cebulę i papryczki jalapeño na małe kawałki i wymieszaj w misce.
4 Dodaj drobno posiekaną kolendrę, oliwę i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj oraz dodaj sól i pieprz. Następnie odstaw do lodówki.
5 Po przygotowaniu mieszanki mięsnej smażymy tortillę z obu stron na dużej patelni. Posmaruj pastą z fasoli, dodaj liście sałaty rzymskiej, mieszankę mięsną, ugotowany ryż i posyp serem. Zwiń tortillę w wałek. Można też ją upiec na grillu. Podawać z salsą pomidorową lub kwaśną śmietaną.
- Używane chili
- 60 ml przecieru Red Habanero
- Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ks czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 400 g gotowanych pomidorów
- 280 g gotowanej kukurydzy
- 250 g gotowanej fasoli
- 100 g ryżu
- 200 g cheddaru
- 1 garść sałaty rzymskiej
- 8 sztuk tortilli pszennych
- 4 pomidory
- 1 papryczki jalapeños
- 1 cebula
- 1 garść kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ soku z limonki
- Ilość porcji 8
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 60 min