Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Płynny przecier

Ten rodzaj chili jest popularny w Stanach Zjednoczonych oraz Azji, ale trudno go znaleźć w Europie.
Świeże papryczki chili (zwykle 85-90% gotowego produktu) rozdrabnia się razem z solą i
pozostawia do fermentacji minimalnie przez 2 do 6 miesięcy. Ekstrakt ze skórki, nasion i miąższu
zapewni intensywny i bogaty smak. Idealny do gotowania.

Carolina Reaper chilli mash 100 ml

Carolina Reaper chilli mash 100 ml

Płynny przecier chili ze świeżych, najostrzejszych papryczek świata Carolina Reaper, który zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników chili. Oprócz palącej ostrości papryczki te zaskakują również słodkim owocowym smakiem z przyjemnymi nutami czekolady, wiśni i cynamonu.

Skład Carolina Reaper chilli papryczki, sól, kwas octowy.
Ostrość
  • 6
Jednostki SHU 2 200 000
Kraj pochodzenia Ekwador
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 35,90 zł
W magazynie Expedujeme 19.04.2024
Opis

Carolina Reaper chilli mash 100 ml

Rozpal to z rekordzistką

Tak, to ona! Z ostrością sięgającą do 2200000 SHU, od 2013 roku znajduje się w Księdze Rekordów Guinnessa. Spożywanie jej to atrakcja dla wielbicieli ekstremów, nawet w mniejszych ilościach jest wyzwaniem dla wytrwałych i wytrawnych miłośników chili.

Dojrzałe papryczki mają czerwony kolor, pomarszczoną skórę z licznymi naroślami i dłuższy ostry czubek. Warzywa mają około 4 cm szerokości i 3 cm długości. Carolina Reaper to hybrydowa papryczka chili z gatunku Capsicum chinense (papryka chińska). Uprawiano ją w Rock Hill, w Południowej Karolinie, krzyżując Bhut Jolokia i czerwoną papryczkę Habaner. Z pewnością warto wspomnieć o historii jej powstania.

Nieoczekiwany, leczniczy rezultat

Papryczka została wyhodowana w 2012 roku przez Eda Currie. Podczas gdy inni wiodący hodowcy chili z całego świata rywalizowali ze sobą, aby wyhodować najostrzejszą papryczkę wszech czasów, zainteresowanie Currie uprawą chili poszło w zupełnie innym kierunku.

Jego rodzina od wielu pokoleń cierpi na raka i choroby serca. Currie odkrył, że regiony i populacje które, dzięki długoletniej tradycji, dodają chili do prawie każdego posiłku, mają najniższą częstotliwość występowania tych dwóch chorób. Od tego czasu zaczął uprawiać papryczki chili.

Z biegiem lat odkrył również, że chorzy na raka tracą podczas chemioterapii poczucie smaku innego niż słodki. W tym przypadku papryczki chili okazały się świetnym sposobem, aby nadać potrawom nowy smak i przyjemną ostrość. Z tego powodu Currie próbował wyhodować papryczkę o słodkim smaku oraz większej ostrości. Niezamierzonym rezultatem była uprawa najostrzejszej (ale słodkiej) papryczki chili na świecie. Jej oryginalna nazwa techniczna brzmiała „HP22B”. 

Jak smakuje ostre piekło?

Nie bez powodu tej papryczce nadano nazwę "reaper" (v tłumaczeniu żniwiarz). Piecze naprawdę piekielnie. Dzięki dłuższemu posmakowi docenisz nie tylko jej palącą ostrość, ale także zaskakującą słodycz. Pod ekstremalnie ostrym smakiem kryje się pełny, słodki smak z przyjemnymi nutami czekolady, wiśni i cynamonu.

Kiedy już pokonasz pieczenie w ustach, kapsaicyna w chili zaczynie działać jako środek przeciwbólowy, a napływ wypalonych endorfin nie potrwa długo. Piekło z chili jest właściwie pełne radości.

Nadaje się do przyprawiania wszystkich potraw, którym chcemy nadać ostrości i jednocześnie podkreślić smak pozostałych składników. Jest tradycyjnie używana do przygotowywania potraw oraz sosów meksykańskich i azjatyckich, dań mięsnych, zup, salsy, potraw z roślin strączkowych itp.

Jeśli nie możesz się doczekać swojego pierwszego doświadczenia z chili Carolina Reaper, zalecamy, aby pierwsza dawka była ostrożna i niewielka. Nie stłumisz jej ekstremalnego palenia nawet mlekiem lub jogurtem.

Papryczki Carolina Reaper są uprawiane i produkowane dla nas na Tajwanie, skąd je bezpośrednio importujemy. Jakość i świeżość to nasz priorytet. Dzięki temu, z naszymi papryczkami będziesz cieszyć się nie tylko ostrością, ale także wyjątkowymi słodko-owocowymi tonami smakowymi


Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu