Carolina Reaper płatki chilli 10 g
Rozpal to z rekordzistką
Tak, to ona! Z ostrością sięgającą do 2200000 SHU, od 2013 roku znajduje się w Księdze Rekordów Guinnessa. Spożywanie jej to atrakcja dla wielbicieli ekstremów, nawet w mniejszych ilościach jest wyzwaniem dla wytrwałych i wytrawnych miłośników chili.
Dojrzałe papryczki mają czerwony kolor, pomarszczoną skórę z licznymi naroślami i dłuższy ostry czubek. Warzywa mają około 4 cm szerokości i 3 cm długości. Carolina Reaper to hybrydowa papryczka chili z gatunku Capsicum chinense (papryka chińska). Uprawiano ją w Rock Hill, w Południowej Karolinie, krzyżując Bhut Jolokia i czerwoną papryczkę Habaner. Z pewnością warto wspomnieć o historii jej powstania.
Nieoczekiwany, leczniczy rezultat
Papryczka została wyhodowana w 2012 roku przez Eda Currie. Podczas gdy inni wiodący hodowcy chili z całego świata rywalizowali ze sobą, aby wyhodować najostrzejszą papryczkę wszech czasów, zainteresowanie Currie uprawą chili poszło w zupełnie innym kierunku.
Jego rodzina od wielu pokoleń cierpi na raka i choroby serca. Currie odkrył, że regiony i populacje które, dzięki długoletniej tradycji, dodają chili do prawie każdego posiłku, mają najniższą częstotliwość występowania tych dwóch chorób. Od tego czasu zaczął uprawiać papryczki chili.
Z biegiem lat odkrył również, że chorzy na raka tracą podczas chemioterapii poczucie smaku innego niż słodki. W tym przypadku papryczki chili okazały się świetnym sposobem, aby nadać potrawom nowy smak i przyjemną ostrość. Z tego powodu Currie próbował wyhodować papryczkę o słodkim smaku oraz większej ostrości. Niezamierzonym rezultatem była uprawa najostrzejszej (ale słodkiej) papryczki chili na świecie. Jej oryginalna nazwa techniczna brzmiała „HP22B”.
Jak smakuje ostre piekło?
Nie bez powodu tej papryczce nadano nazwę "reaper" (v tłumaczeniu żniwiarz). Piecze naprawdę piekielnie. Dzięki dłuższemu posmakowi docenisz nie tylko jej palącą ostrość, ale także zaskakującą słodycz. Pod ekstremalnie ostrym smakiem kryje się pełny, słodki smak z przyjemnymi nutami czekolady, wiśni i cynamonu.
Kiedy już pokonasz pieczenie w ustach, kapsaicyna w chili zaczynie działać jako środek przeciwbólowy, a napływ wypalonych endorfin nie potrwa długo. Piekło z chili jest właściwie pełne radości.
Nadaje się do przyprawiania wszystkich potraw, którym chcemy nadać ostrości i jednocześnie podkreślić smak pozostałych składników. Jest tradycyjnie używana do przygotowywania potraw oraz sosów meksykańskich i azjatyckich, dań mięsnych, zup, salsy, potraw z roślin strączkowych itp.
Jeśli nie możesz się doczekać swojego pierwszego doświadczenia z chili Carolina Reaper, zalecamy, aby pierwsza dawka była ostrożna i niewielka. Nie stłumisz jej ekstremalnego palenia nawet mlekiem lub jogurtem.
Papryczki Carolina Reaper są uprawiane i produkowane dla nas na Tajwanie, skąd je bezpośrednio importujemy. Jakość i świeżość to nasz priorytet. Dzięki temu, z naszymi papryczkami będziesz cieszyć się nie tylko ostrością, ale także wyjątkowymi słodko-owocowymi tonami smakowymi