Cayenne chilli w proszku 9 g
Papryczka chilli jak malowana
Jak opisałbyś klasyczną papryczkę chili? Czerwone, cienkie i wydłużone, spiczaste i zakrzywione? A czy wiesz, że to właśnie papryczka Cayenne? To ona charakteryzuje się tym typowym wyglądem. Dlatego też, zwłaszcza za granicą, termin Cayenne jest często używany w odniesieniu do wszelkiego rodzaju papryczek chili.
U nas znany jest w powszechnie dostępnej, mielonej postaci jako pieprz cayenne. To błędne oznaczenie powstało w przeszłości w wyniku błędnego tłumaczenia oryginalnej angielskiej nazwy „Cayenne pepper“, gdzie „pepper” nie oznacza pieprzu, ale jest ogólnym określeniem papryki.
Chociaż papryczki Cayenne nie mają znaczącego smaku, są bardzo popularne ze względu na różnorodność oferowanej ostrości. Na świecie istnieje około 100 hybrydowych odmian tego chilli. Możesz spotkać łagodniejsze papryczki Cayenne, które mają około 15 000 SHU i naprawę ostre, sięgające do 90 000 SHU. Wszystko zależy od klimatu, w którym uprawiana jest papryczka. Cayenne z obszarów o wysokiej temperaturze są bardziej ostre, i przeciwnie, gdy pogoda jest nieco chłodniejsza, papryki stają się bardziej łagodne.
Zostały nazwane na cześć Cayenne, stolicy Gujany Francuskiej w Ameryce Południowej, skąd pochodzą. Dziś rosną głównie w regionach tropikalnych i subtropikalnych, a najbardziej komercyjne uprawy znajdują się w Indiach, Meksyku, Afryce Wschodniej i Stanach Zjednoczonych.
Z Cayenne w kuchniach świata
Czy do większości posiłków używasz mielonej czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej)? Co powiesz na wymianę na drobno zmielony proszek Cayenne? Nadaje potrawom równie mocny pomarańczowy kolor, pikantny smak, a także dodaje odpowiedniego smaku.
Papryczki Cayenne są używane w wielu kuchniach świata. W Meksyku są to enchilady i sosy, w Chinach typowe smażone dania mięsne i warzywne z woku, curry w Tajlandii i chutney w Indiach. Generalnie są integralną częścią wielu ostrych sosów, zwłaszcza tych, w których jako konserwant stosuje się ocet winny. Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać posiłek złożony z jajek, wołowiny lub owoców morza, spróbuj dodać trochę tego gorącego cudu w postaci zmielonej. Nie pożałujesz!
Oprócz powszechnego stosowania w kuchniach na całym świecie, papryka ta ma również korzystne działanie lecznicze. Są bogatym źródłem witaminy A, korzystnie wpływają na leczenie chorób serca czy żylaków. Ciepłe okłady chili są również popularnie stosowane na zmęczone lub napięte mięśnie i obolałe plecy.
Możesz spróbować dodać szczyptę (najlepiej mniej niż więcej) zmielonego Cayenne w lecznicze i regenerujące kremy i żele, aby zwiększyć ich działanie.