Chaotian chilli w proszku 30 g
Papryczka skierowane ku niebu
Pochodzi z Chin, gdzie nazywana jest „Chao tian jiao” od miasta Sanying (Chaotian), skąd pochodzi. Czasami nazywa się ją również „chili skierowane ku niebu”. Papryczka rośnie na krzakach w górę, więc ich czubek wskazuje niebo.
Chińskie chili jest jednym z najpopularniejszych. Chaotian mają lekko słodki, cytrusowy smak. Owoce dojrzewają w ciemnoczerwonym kolorze i mają bardzo delikatną skórkę, co czyni je idealną papryczką do użycia w każdym daniu. Mają mniejszy stożkowaty kształt o długości 3-6 cm.
Średnio ostre gwiazdy kuchni syczuańskiej
Chaotian są umiarkowanie ostre. Mają około 10 000-23 000 SHU, a najostrzejsze osiągają maksymalnie 30 000 SHU. Odgrywają ważną rolę w kuchni azjatyckiej, która często wykorzystuje w swoich potrawach połączenie chili z trawą cytrusową czy limonką. Najczęściej są wykorzystywane do przyrządzania potraw syczuańskich (m.in. do produkcji popularnego syczuańskiego oleju chili). Papryczki Chaotian dzięki cytrusowym nutom w smaku idealnie nadają się do różnych chińskich specjałów i świetnie wyróżniają się w marynacie chili-limonki. Można doprawić nimi azjatyckie potrawy mięsno-warzywne, dania z duszonego mięsa lub zupy. Krótko mówiąc, wszystkie potrawy, którym oprócz wyraźniejszej ostrości chcesz nadać egzotyczny i lekko kwaśny, cytrusowy posmak.
Doskonałe w oleju lub alkoholu
Ze względu na mniejszy kształt papryczki Chaotian doskonale nadają się do zalania oliwą, octem winnym, miodem czy alkoholem (produkcja wódki). Wystarczy zalać suszoną papryczkę na jeden dzień lub kilka tygodni cieczą, której chcesz nadać nie tylko odpowiednią ostrość, ale także przyzwoity cytrusowy smak. Im dłużej pozostawisz ten roztwór, tym bardziej pikantny będzie efekt.