Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Chilli w proszku

Przyprawa chili w proszku to suszone papryczki chili zmiażdżone na bardzo drobny proszek.
Proszek chili ma długi okres trwałości, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku z dala
od ciepła i światła. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, nadaje potrawom pikantną ostrość z
typowym smakiem papryczki.

Chaotian chilli w proszku 30 g

Chaotian chilli w proszku 30 g

Chińskiego pochodzenia Chaotian nie może zabraknąć w kuchni miłośnika ostro-kwaśnych dań kuchni azjatyckiej. Ta czerwona, suszona, mielona na drobny proszek papryka ma lekko słodki smak z nutami cytrusowymi. Nadaje każdej potrawie egzotyczny, lekko kwaśny posmak oraz porządną dawkę pikantności.

Skład Chaotian chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 2
Jednostki SHU 23 000
Kraj pochodzenia Chiny
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 6,90 zł
 
Opis

Chaotian chilli w proszku 30 g

Papryczka skierowane ku niebu 

Pochodzi z Chin, gdzie nazywana jest „Chao tian jiao” od miasta Sanying (Chaotian), skąd pochodzi. Czasami nazywa się ją również „chili skierowane ku niebu”. Papryczka rośnie na krzakach w górę, więc ich czubek wskazuje niebo.

Chińskie chili jest jednym z najpopularniejszych. Chaotian mają lekko słodki, cytrusowy smak. Owoce dojrzewają w ciemnoczerwonym kolorze i mają bardzo delikatną skórkę, co czyni je idealną papryczką do użycia w każdym daniu. Mają mniejszy stożkowaty kształt o długości 3-6 cm. 

Średnio ostre gwiazdy kuchni syczuańskiej 

Chaotian są umiarkowanie ostre. Mają około 10 000-23 000 SHU, a najostrzejsze osiągają maksymalnie 30 000 SHU. Odgrywają ważną rolę w kuchni azjatyckiej, która często wykorzystuje w swoich potrawach połączenie chili z trawą cytrusową czy limonką. Najczęściej są wykorzystywane do przyrządzania potraw syczuańskich (m.in. do produkcji popularnego syczuańskiego oleju chili). Papryczki Chaotian dzięki cytrusowym nutom w smaku idealnie nadają się do różnych chińskich specjałów i świetnie wyróżniają się w marynacie chili-limonki. Można doprawić nimi azjatyckie potrawy mięsno-warzywne, dania z duszonego mięsa lub zupy. Krótko mówiąc, wszystkie potrawy, którym oprócz wyraźniejszej ostrości chcesz nadać egzotyczny i lekko kwaśny, cytrusowy posmak. 

Doskonałe w oleju lub alkoholu 

Ze względu na mniejszy kształt papryczki Chaotian doskonale nadają się do zalania oliwą, octem winnym, miodem czy alkoholem (produkcja wódki). Wystarczy zalać suszoną papryczkę na jeden dzień lub kilka tygodni cieczą, której chcesz nadać nie tylko odpowiednią ostrość, ale także przyzwoity cytrusowy smak. Im dłużej pozostawisz ten roztwór, tym bardziej pikantny będzie efekt.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu