
Recept - Dalej
1 Najpierw przygotuj ciasto na podłużny strudel. W misce wymieszaj mąkę pszenną, sól i wodę. Wszystko dokładnie zmieszaj, aby uzyskać cieńsze ciasto.
2 Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką wałku do ciasta, a następnie podziel na dwie połówki. Lekko wyrób oba ciasta i zrób z nich bułeczki.
Odstaw na co najmniej godzinę. Chcąc rozwałkować masę na cienkie ciasto, należy je zostawić do następnego dnia. Ciasto musi jak najdłużej leżeć, aby dobrze się ciągnęło.
3 W międzyczasie przygotuj miksturę do strudla. W misce wymieszaj grubo starte jabłka z mielonymi orzechami włoskimi, rodzynkami, mielonym cynamonem i proszkiem chili Ancho. Weź jak największą blachę do piekarnika i odwróć ją do góry nogami, połóż na niej szmatkę, które wystarczająco posyp mąką. Usuń nadmiar mąki ze ściereczki.
4 Posyp ręce mąką i weź ciasto w dłonie. Za pomocą pięści zacznij powoli ugniatać ciasto, podobnie jak ciasto na pizzę.
5 Ciasto rozciągnięte w ten sposób układamy na blasze do pieczenia i zaczynamy rozciągać je na boki blachy. Zawsze pozwól, aby rozciągnięte ciasto przylgnęło do krawędzi blachy. Staraj się nie robić dziur w cieście. Dobrze rozciągnięte ciasto jest lekko prześwitujące. Równomiernie skrop ciasto roztopionym masłem. Mieszankę wylewamy równomiernie na ciasto.
Na jednej dłuższej stronie ciasta zostaw około 5 cm wolnej przestrzeni bez masy, posłuży ona jako szew strudla. Za pomocą szmatki zacznij wałkować ciasto i lekko je dokręcać. Strudel układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
Ingredience
- Używane chili
- 2 łyżki proszku chili Ancho
- Składniki
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 ml letniej wody
- olej
- masło
- 4 słodkie jabłka
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- cukier puder do posypania