Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Papryczki w całości

Papryczka suszona w całości pozwala nam dostarczyć chili do klientów przez cały rok. Suszenie jest
jedną z najstarszych metod konserwujących. Suszone papryczki chili są zwykle wolne od
szkodliwych patogenów i łatwe do przechowywania przez długi czas. Mają bardzo szeroki zakres
zastosowań. W różnorodnych potrawach, sosach, salsach lub wyłącznie jako przyprawa

Chilli Chipotle całe suszone papryczki 30 g

Chilli Chipotle całe suszone papryczki 30 g

Nigdy nie możesz mieć dość aromatycznego Chipotle. Sięgnij po całe suszone papryczki i ciesz się niepowtarzalnym, wyraźnym wędzonym aromatem, którego po prostu musisz doświadczyć własnymi komórkami węchowymi. Wędzony smak z nutą słodkiej czekolady oraz orzechów, zyskują te suszone wersje w pełni dojrzałych papryczek Jalapeño dzięki wędzeniu.

Skład Chipotle (wędzone Jalapeño) chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 2
Jednostki SHU 20 000
Kraj pochodzenia USA
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 14,62 zł
W magazynie Expedujeme 28.03.2024
Opis

Chilli Chipotle całe suszone papryczki 30 g

Wspaniale uwędzona i niesamowicie pachnąca 

Przenieś swoje posiłki na zupełnie nowy poziom. Zadba o to ten aromatyczny przysmak. To wędzona i suszona wersja w pełni dojrzałej papryczki Jalapeño. W rzeczywistości około 20% całej produkcji Jalapeño jest wykorzystywane do produkcji Chipotle. Cieszymy się z tego, ponieważ uwielbiamy to chili i z pewnością Ty również je polubisz!

Chipotle mają kolor od ciemnobrązowego do czarnego i charakterystyczny dymny smak ze słodkimi nutami czekolady i orzechów. To właśnie orzechowy smak papryczka ta zyskuje dzięki drewnu pekanowemu, na którym naprawdę jest wędzona. Wyjątkowy jest również ich słodko wędzony zapach.

Papryczka jest lekko pikantna. Dzięki ostrości około 10 000–23 000 SHU można ją porównać np. z francuskim espelette, meksykańskim guajillo, węgierską ostrą papryką czy sosem Tabasco. 

Z cesarskiego stołu na cały świat 

Jalapeño, jako jedna z niewielu papryczek chili, jest bardzo soczysta i mięsista, przez co trudno jest ją wysuszyć. Z tego powodu Jalapeño jest najpierw wędzone - odwodniane, a dopiero potem suszone. Ta metoda została po raz pierwszy zastosowana u papryczek przez Azteków, którzy odkryli, że Jalapeño nie może być suszone na słońcu, tak jak inne papryczki chili. Zaczęto wędzić te papryczki jak mięso. Dzięki temu nie psuły się tak szybko i można je było przechowywać przez długi czas. Przetworzone w ten sposób jalapeño stało się cenionym surowcem w Imperium Azteków i służyło również do przygotowywania potraw na ceremonie cesarskie.

Do niedawna te wędzone papryczki były dostępne głównie na rynkach środkowego i południowego Meksyku. Jednak ich popularność wzrosła również za granicą, zwłaszcza w USA i Kanadzie. W ten sposób produkcja i przetwarzanie papryczki Jalapeño zaczęła rozszerzać się na północne regiony Meksyku, aby można było lepiej zaopatrywać południowo-zachodnie Stany Zjednoczone.

Chipotle w kuchni

Ze względu na swój aromat i smak Chipotle jest dominującym składnikiem wielu meksykańskich potraw. Ma grubszą skórkę, więc jeśli chcesz dodać do potrawy całą papryczkę, bardziej nada się do wolno gotowanych lub duszonych potraw. Można ją dodać do takich potraw jak steki wołowe, drobiowe czy wieprzowe. Dobrze komponuje się z fasolą, soczewicą i jajkiem. Jej wyrazisty smak docenisz także w marynatach grillowych, sosach, salsach, warzywach marynowanych czy różnorodnych dipach.

Jeśli uważasz, że Chipotle nie jest wystarczająco pikantny i chcesz dodać trochę więcej ostrości, można go dobrze połączyć z papryką Jalapeño lub Cayenne. Lubisz łączyć słodkie desery i chili? Czy kiedykolwiek próbowałeś dodać wędzoną paprykę do swojego deseru? Dodaj niekonwencjonalnego smaku do ciasteczek lub ciast czekoladowych.

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu