
Dalej
1 Najpierw przygotujmy drożdże. W większej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże. Odstaw na około 3 minuty, zanim zacznie się tworzyć piana. Najpierw dodaj do miski 3,5 szklanki mąki i wymieszaj. Po wymieszaniu dodaj olej i sos chili. Na koniec dodaj resztę mąki. Odpowiednio przerobić i zagnieść ciasto, aż będzie zwarte i gładkie.
2 Miskę smarujemy oliwą i wkładamy do niej ciasto, które również lekko smarujemy oliwą. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po zakwaszeniu przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wyścielamy papierem do pieczenia. Posmaruj papier oliwą z oliwek. Ciasto układamy na blasze do pieczenia i rozprowadzamy palcami na placuszki i robimy wgniecenia palcami. Pokrój świeże papryczki habanero na małe kawałki i włóż je do focaccia.
3 Placki posmarować oliwą z oliwek. Tak przygotowane placuszki przykryć folią na talerzu i pozostawić do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Po wyrośnięciu pieczemy około 20-25 minut, aż naleśnik będzie złoty.
4 Świeżo upieczona focaccia jest najlepsza. Możemy też namoczyć ją w oliwie z oliwek i podawać jako przystawkę do wina.
- Używane chili
- 3 łyżki przecieru Orange Habanero
- Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 kawałki świeżych papryczek habanero
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 25 min