Chipotle chilli mash 200 ml
Wspaniale uwędzona i niesamowicie pachnąca
Przenieś swoje posiłki na zupełnie nowy poziom. Zadba o to ten aromatyczny przysmak. To wędzona i suszona wersja w pełni dojrzałej papryczki Jalapeño. W rzeczywistości około 20% całej produkcji Jalapeño jest wykorzystywane do produkcji Chipotle. Cieszymy się z tego, ponieważ uwielbiamy to chili i z pewnością Ty również je polubisz!
Chipotle mają kolor od ciemnobrązowego do czarnego i charakterystyczny dymny smak ze słodkimi nutami czekolady i orzechów. To właśnie orzechowy smak papryczka ta zyskuje dzięki drewnu pekanowemu, na którym naprawdę jest wędzona. Wyjątkowy jest również ich słodko wędzony zapach.
Papryczka jest lekko pikantna. Dzięki ostrości około 10 000–23 000 SHU można ją porównać np. z francuskim espelette, meksykańskim guajillo, węgierską ostrą papryką czy sosem Tabasco.
Z cesarskiego stołu na cały świat
Jalapeño, jako jedna z niewielu papryczek chili, jest bardzo soczysta i mięsista, przez co trudno jest ją wysuszyć. Z tego powodu Jalapeño jest najpierw wędzone - odwodniane, a dopiero potem suszone. Ta metoda została po raz pierwszy zastosowana u papryczek przez Azteków, którzy odkryli, że Jalapeño nie może być suszone na słońcu, tak jak inne papryczki chili. Zaczęto wędzić te papryczki jak mięso. Dzięki temu nie psuły się tak szybko i można je było przechowywać przez długi czas. Przetworzone w ten sposób jalapeño stało się cenionym surowcem w Imperium Azteków i służyło również do przygotowywania potraw na ceremonie cesarskie.
Do niedawna te wędzone papryczki były dostępne głównie na rynkach środkowego i południowego Meksyku. Jednak ich popularność wzrosła również za granicą, zwłaszcza w USA i Kanadzie. W ten sposób produkcja i przetwarzanie papryczki Jalapeño zaczęła rozszerzać się na północne regiony Meksyku, aby można było lepiej zaopatrywać południowo-zachodnie Stany Zjednoczone.
Chipotle w kuchni
Ze względu na swój aromat i smak Chipotle jest dominującym składnikiem wielu meksykańskich potraw. Ma grubszą skórkę, więc jeśli chcesz dodać do potrawy całą papryczkę, bardziej nada się do wolno gotowanych lub duszonych potraw. Można ją dodać do takich potraw jak steki wołowe, drobiowe czy wieprzowe. Dobrze komponuje się z fasolą, soczewicą i jajkiem. Jej wyrazisty smak docenisz także w marynatach grillowych, sosach, salsach, warzywach marynowanych czy różnorodnych dipach.
Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.