Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Chilli w proszku

Przyprawa chili w proszku to suszone papryczki chili zmiażdżone na bardzo drobny proszek.
Proszek chili ma długi okres trwałości, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku z dala
od ciepła i światła. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, nadaje potrawom pikantną ostrość z
typowym smakiem papryczki.

Chipotle chilli w proszku 9 g

Chipotle chilli w proszku 9 g

Mielony proszek z aromatycznej papryczek Chipotle wyróżnia się charakterystycznym dymnym zapachem, którego po prostu trzeba samodzielnie doświadczyć. Suszona wersja w pełni dojrzałych papryczek Jalapeño uzyskuje wędzony smak ze słodkimi nutami czekolady i orzechów zyskuje dzięki drewnu pekanowemu, na którym jest wędzona.

Skład Chipotle (wędzone Jalapeño) chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 2
Jednostki SHU 10 000
Kraj pochodzenia Ekwador
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 8,90 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Chipotle chilli w proszku 9 g

Wspaniale uwędzona i niesamowicie pachnąca 

Przenieś swoje posiłki na zupełnie nowy poziom. Zadba o to ten aromatyczny przysmak. To wędzona i suszona wersja w pełni dojrzałej papryczki Jalapeño. W rzeczywistości około 20% całej produkcji Jalapeño jest wykorzystywane do produkcji Chipotle. Cieszymy się z tego, ponieważ uwielbiamy to chili i z pewnością Ty również je polubisz!

Chipotle mają kolor od ciemnobrązowego do czarnego i charakterystyczny dymny smak ze słodkimi nutami czekolady i orzechów. To właśnie orzechowy smak papryczka ta zyskuje dzięki drewnu pekanowemu, na którym naprawdę jest wędzona. Wyjątkowy jest również ich słodko wędzony zapach.

Papryczka jest lekko pikantna. Dzięki ostrości około 10 000–23 000 SHU można ją porównać np. z francuskim espelette, meksykańskim guajillo, węgierską ostrą papryką czy sosem Tabasco. 

Z cesarskiego stołu na cały świat 

Jalapeño, jako jedna z niewielu papryczek chili, jest bardzo soczysta i mięsista, przez co trudno jest ją wysuszyć. Z tego powodu Jalapeño jest najpierw wędzone - odwodniane, a dopiero potem suszone. Ta metoda została po raz pierwszy zastosowana u papryczek przez Azteków, którzy odkryli, że Jalapeño nie może być suszone na słońcu, tak jak inne papryczki chili. Zaczęto wędzić te papryczki jak mięso. Dzięki temu nie psuły się tak szybko i można je było przechowywać przez długi czas. Przetworzone w ten sposób jalapeño stało się cenionym surowcem w Imperium Azteków i służyło również do przygotowywania potraw na ceremonie cesarskie.

Do niedawna te wędzone papryczki były dostępne głównie na rynkach środkowego i południowego Meksyku. Jednak ich popularność wzrosła również za granicą, zwłaszcza w USA i Kanadzie. W ten sposób produkcja i przetwarzanie papryczki Jalapeño zaczęła rozszerzać się na północne regiony Meksyku, aby można było lepiej zaopatrywać południowo-zachodnie Stany Zjednoczone.

Chipotle w kuchni

Ze względu na swój aromat i smak Chipotle jest dominującym składnikiem wielu meksykańskich potraw. Ma grubszą skórkę, więc jeśli chcesz dodać do potrawy całą papryczkę, bardziej nada się do wolno gotowanych lub duszonych potraw. Można ją dodać do takich potraw jak steki wołowe, drobiowe czy wieprzowe. Dobrze komponuje się z fasolą, soczewicą i jajkiem. Jej wyrazisty smak docenisz także w marynatach grillowych, sosach, salsach, warzywach marynowanych czy różnorodnych dipach.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu