
Przygotowanie
1 Ser pokrój lub zetrzyj na drobno i dodaj chili w proszku Scotch Bonnet, garść posiekanego szczypiorku, tymianek i oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj i przygotuj chleb.
Chleb pokroić w górnej części na grubą siatkę i obficie wypełnić masą serową.
Tak przygotowany chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C z funkcją grilla. Piecz, aż cały ser się rozpuści, co będzie około 15 minut.
Podczas pieczenia chleba przygotuj salsę pomidorową. Mięsiste pomidory wydrążamy i drobno posiekamy razem z szalotką. Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki, aż serowy chleb będzie gotowy.
Podawać zaraz po upieczeniu z salsą pomidorową.
Składniki
- Użyte chili
- ½ łyżeczki proszku chilli Scotch Bonnet
- Serowy chleb
- okrągły chleb
- 100 g ser Mozzarella
- 100 g ser Cheddar
- 100 g se Edamu
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
- garść szczypiorku i tymianku
- Salsa
- 4 sztuki pomidory
- 2 sztuki szalotki
- garść posiekanej kolendry
- sok limonkowy
- sól, pieprz
Parametry
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 15 min
- Czas gotowania 15 min