Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Ciastka migdałowe z kremem wraz z słonym karmelem

Ciastka migdałowe z kremem wraz z słonym karmelem

Dalej

1 Najpierw zacznij od ciasta. Do miski wsyp cukier puder, mielone migdały, masło o temperaturze pokojowej i mąkę orkiszową razową. Wszystko wymieszaj rękami i wyrób pięknie zwarte ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut. Kiedy ciasto jest w lodówce, przygotuj krem. Umieść cukier na średniej wielkości patelni i zacznij ją powoli podgrzewać. Mieszaj powoli i poczekaj, aż cały cukier się rozpuści i powstanie z niego karmel. Obniż nieco temperaturę i zacznij powoli wlewać podgrzaną wcześniej śmietankę. Dokładnie mieszaj, aby śmietanka i karmel jak najlepiej się połączyły. Na koniec dodać łyżeczkę soli do karmelu. Wymieszaj i pozwól solonemu karmelowi ostygnąć. Następnie kontynuuj z ciastem. Rozwałkuj go na placek o grubości około 5 mm, z którego wytnij koła i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo tłuste, więc nie ma potrzeby podsypywania go mąką. Ale musisz działać szybko, zanim ustąpi za bardzo. Idealnie jest przenieść koła na blachę do pieczenia za pomocą szpatułki lub noża.
2 Umieść ciastka w wystarczającej odległości od siebie. Włóż pełną blachę do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz w nim ciastka przez około 15-20 minut. Aż staną się złote. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec dokończ krem. Włóż zmiękczone masło do miksera kuchennego i ubijaj przez kilka minut, aż się rozjaśni i zwiększy objętość. Następnie zmniejsz prędkość i powoli ubij zimny, solony karmel (temperatura pokojowa) z masłem. Gotowy krem włóż do torebki z ozdobną końcówką. Krem można wstawić na chwilę do lodówki, uważając tylko, żeby zbytnio nie stwardniał. Ciastka sklej kremem i najlepiej włóż do lodówki, aby stwardniały - przynajmniej do następnego dnia. Najlepiej będą maczane w czekoladzie.
3 Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z chilli w proszku Green Jalapeno. Czekolada do maczania jest idealna do picia w temperaturze ciała. Dzięki temu na ciastkach pozostanie ładna warstwa czekolady. Zanurz w nim stwardniałe ciastka z jednej strony i udekoruj plasterkiem płatków migdałów lub zielonego chilli Jalapeno. Po zakończeniu pozwól im stwardnieć i przechowuj w chłodzie do świąt Bożego Narodzenia. Muszę dać odpocząć ciastkom przynajmniej przez tydzień
  • Używane chilli
  • 1 duża łyżka proszku Green Jalapeno
  • Ciasto
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mielone migdały
  • 200 g masła
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • Krem
  • 120 g cukru
  • 200 ml 33% śmietanki
  • 150 g masła
  • czubata łyżeczka soli
  • Czekolada
  • 200 g 70% czekolady
  • Ilość porcji 4
  • Czas przygotowania 45 min
  • Czas gotowania 20 min

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu