Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Ciasto czekoladowe z solą morską

Ciasto czekoladowe z solą morską

Dalej

1 Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w rondelku razem z masłem i cukrem. Wszystko powoli podgrzewać i ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści i wszystko się połączy, odstaw do ostygnięcia. W tym czasie rozdzielić jajka na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać żółtka. Wymieszaj wszystkie luźne składniki w misce i dodaj mieszankę czekoladową i wodę. Zagnieść ciasto i na końcu dodać roztrzepane jajka. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do formy (średnica 19 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić formę do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 70-80 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, odetnij górę, aby uzyskać pięknie równą masę. Na koniec przygotuj lukier na ciasto. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj drobno posiekaną czekoladę i chilli w proszku. Powoli podgrzewaj mieszaninę i pozwól czekoladzie się stopić, ciągle mieszając. Nie ma potrzeby za bardzo podgrzewać mieszanki, bo zacznie się palić. Gdy czekolada się rozpuści, wylewamy polewę na ciasto i boki. Schłodzić ciasto, aby lukier stężał i posypać solą płatkową tuż przed podaniem.
  • Używane chilli
  • ½ łyżeczki chili w proszku Birds Eye
  • Ciasto
  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 300 g 70% czekolady
  • około 100 m wody
  • 200 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa
  • 250 ml 30% śmietanki
  • 200 g 70% czekolady
  • Do dekoracji
  • sól płatkowa
  • Ilość porcji 3
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas gotowania 80 min

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu