
Dalej
1 Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w rondelku razem z masłem i cukrem. Wszystko powoli podgrzewać i ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści i wszystko się połączy, odstaw do ostygnięcia. W tym czasie rozdzielić jajka na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać żółtka. Wymieszaj wszystkie luźne składniki w misce i dodaj mieszankę czekoladową i wodę. Zagnieść ciasto i na końcu dodać roztrzepane jajka. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do formy (średnica 19 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić formę do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 70-80 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, odetnij górę, aby uzyskać pięknie równą masę. Na koniec przygotuj lukier na ciasto. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj drobno posiekaną czekoladę i chilli w proszku. Powoli podgrzewaj mieszaninę i pozwól czekoladzie się stopić, ciągle mieszając. Nie ma potrzeby za bardzo podgrzewać mieszanki, bo zacznie się palić. Gdy czekolada się rozpuści, wylewamy polewę na ciasto i boki. Schłodzić ciasto, aby lukier stężał i posypać solą płatkową tuż przed podaniem.
- Używane chilli
- ½ łyżeczki chili w proszku Birds Eye
- Ciasto
- 6 jajek
- 250 g masła
- 300 g 70% czekolady
- około 100 m wody
- 200 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa
- 250 ml 30% śmietanki
- 200 g 70% czekolady
- Do dekoracji
- sól płatkowa
- Ilość porcji 3
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 80 min