
Dalej
1 Zacznij od korpusu. Do miski wsyp mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, roztopione masło, jajka i letnią wodę. Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj krem. Do miski włożyć mascarpone, bitą śmietanę, cukier i startą czekoladę. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut. Gdy ciasto będzie zimne, a krem stężeje, możesz dokończyć deser.
2 Rozgnieciony korpus wykładamy na dno szklanki, następnie dodajemy banana pokrojonego w grube plastry. Umieść łyżkę marmolady Cherry & Chocolate chilli między bananami, a następnie dodaj przygotowaną śmietanę. Udekoruj plasterkami banana, startą czekoladą i marmoladą Cherry & Chocolate z chilli.
- Używane chilli
- Marmolada z chilli Cherry & Chocolate
- Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 100 g cukru
- ½ proszku do pieczenia
- 60 g masła
- jajko
- 250 ml letniej wody
- Krem
- 200 ml 33% śmietanki do ubijania
- 250 g mascarpone
- 2 cukru pudru
- 30 g czekolady (drobno startej)
- Do uzupełnienia
- banany
- marmolada chili
- Ilość porcji 6
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 35 min