
1 Najpierw oczyść i drobno zetrzyj marchewkę.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, cukier trzcinowy i mielone orzechy. Stopniowo dodawaj startą marchewkę, łagodny miodowy chilli Habanero, jajka, roztopione masło i wodę. Wymieszaj ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do dowolnej formy do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut, w zależności od wysokości ciasta.
Po upieczeniu pozostawić korpus do ostygnięcia, a następnie drobno ją pokruszyć.
Następnie zrób krem. Włożyć twarożek, śmietanę, cukier puder i ubić. Ubić trzepaczką twarożek, śmietankę i cukier puder na krem. Na koniec dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i ubij wszystko ponownie. Włóż krem do lodówki.
Na koniec przygotuj lukier na truskawki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodaj pomarańczowy barwnik.
Gdy czekolada się zabarwi, weź połową truskawki i zanurz ją w czekoladzie. Następnie umieść ją na blasze do pieczenia. Gotowe truskawki wstawiamy na chwilę do lodówki. Gdy czekolada na truskawkach stwardnieje, podgrzej resztę pomarańczowej czekolady i lekko polejcie truskawki czekoladą i wstaw je z powrotem do lodówki.
Wreszcie możesz wszystko złożyć. Na dno szklanki nałożyć jedną warstwę pokruszonego ciasta (korpusu), następnie warstwę kremu, warstwę ciasta, a na koniec warstwę kremu.
Udekoruj całymi orzechami włoskimi, truskawkami w czekoladzie i skrop odrobiną miodu Chilli Honey mild Habanero.
Składniki
- Użyte chilli
- 1 łyżka Chilli Miód Mild
- Korpus
- 150 g mąki
- 1 łyżka proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżeczka cynamon
- 50 g cukier trzcinowy
- jajko
- 50 g roztopione masło
- marchewka
- ok. 80 ml ciepłej wody
- 50 g orzechów włoskich
- Krem
- 200 g białej czekolady
- pomarańczowy barwnik
- świeże truskawki
- Ozdoba
- orzechy włoskie
- miód
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 30 min