
Dalej
1 Zacznij od drożdży. Do mleka w temperaturze pokojowej wsyp cukier puder i mąkę pszenną. Wszystko mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj kostkę drożdży do mleka, wymieszaj i pozwól drożdżom wyrosnąć w ciepłym miejscu. Za około 10 minut drożdże będą gotowe.
2 Gdy drożdże pęcznieją, przygotuj spód ciasta. W misce wymieszaj mąkę półgrubą i zwykłą z cukrem pudrem. Dodaj roztopione masło, żółtka, cukier waniliowy i sól. Następnie dodaj gotowe drożdże i płatki Ancho chili.
3 Wszystko dokładnie wymieszaj i pozwól robotowi zagnieść dobrze zbite ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4 Po godzinie należy podzielić ciasto na dwa równe kawałki, ułożyć je na posypanej mąką powierzchni i zrobić z nich bułeczki. Połóż te bułeczki na blasze do pieczenia i pozwól im rosnąć przez kolejną godzinę w ciepłym miejscu.
5 Gdy bułki będą pięknie wyrośnięte, posmaruj je ubitym białkiem i posyp plasterkami migdałów. Zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35 minut. Po upieczeniu ostudź je i posyp cukrem pudrem podczas serwowania.
- Używane chili
- 1 łyżka płatków Chilli Ancho
- ciasto
- 200 g mąki półgrubej
- 300 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- Zaczyn
- 200 ml letniego mleka
- 30 g cukru pudru
- 50 g mąki półgrubej
- 1 kostka drożdży
- Do podania
- białka do smarowania
- płatki migdałowe
- cukier puder do posypania
- Ilość porcji 5
- Czas przygotowania 70 min
- Czas gotowania 35 min