
Dalej
1 Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni. Wsyp drobno posiekaną fioletową cebulę i pozwól jej się zeszklić. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, smaż tylko minutę, aby nie stał się gorzki. Posyp przyprawami – kminkiem, kolendrą, wędzoną papryką, oregano. Jeszcze raz wymieszaj, dodaj posiekaną paprykę i pozwól jej zmięknąć cały czas mieszając.
2 Doprawić sosem sojowym, proszkiem chili Ancho, dodać pokrojone w plastry pomidory, ciecierzycę i zagotować. Zmniejsz płomień i pozwól całości bulgotać przez około 15 minut. Dopraw solą, rozpuść czekoladę i zdejmij z ognia.
3 Podawaj z ryżem, puree z awokado, posypane czarnym sezamem, świeżą papryczką chili, limonką i kolendrą.
- Używane chili
- 1 łyżeczka Ancho w proszku
- Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 fioletowa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Chilli
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 gorzka czekolada
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 1 min
- Czas gotowania 20 min