
Dalej
1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wyścielamy papierem do pieczenia, jeśli nie jest to silikon. Wymieszaj nasiona chia z wodą i odstaw.
2 W dużej misce wymieszaj mąkę gryczaną z sodą, szczyptą soli, cukrem kokosowym i proszkiem kakaowym.
3 W małej miseczce ubij ciepły olej kokosowy z jogurtem oraz nasionami chia z wodą. Następnie należy wlać całość do sypkiej mieszanki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodaj rozgrzaną gorzką czekoladę i zmiksuj na zbitą masę.
4 Wlać do foremki na chleb i piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę.
5 Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a w międzyczasie przygotować lukier. Gorzką czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i posypać płatkami chili. Następnie poczekać, aż lukier stwardnieje i pokroić.
- Używane papryczki chili
- 1 łyżka granulek Ancho
- Ciasto
- 3 łyżeczki nasion chia
- 9 łyżeczek wody
- 300 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru kokosowego
- 2 łyżki raw kakao w proszku
- 100 ml oleju kokosowego
- 300 ml jogurtu sojowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- Na polewę
- 50 g gorzkiej czekolady
- Ancho granulki
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 1 min