De Arbol płatki chilli 30 g
Nazwa papryki pochodzi od drzewa, dzioba i szczurzego ogona
W przeciwieństwie do większości innych papryczek chili, nazwa pochodzi nie od miejsca pochodzenia, ale od hiszpańskiego znaczenia słów „drzewo chili” ("chile de árbol"). Chociaż te meksykańskie papryczki rosną na krzaku, ich łodyga jest tak sztywna i twarda, że przypomina gałąź drzewa.
Papryczki De Arbol (wymawiane jako „day ar boll”) odmiany Capsicum annuum (papryka roczna) mają około 5-7 cm długości i osiągają średnią ostrość około 15 000–30 000 SHU. Papryczki dojrzewają w kolorze od zielonego do jasnoczerwonego. Ze względu na podłużny, wąski kształt i skręconą końcówkę są czasami nazywane „ptasim dziobem” lub „szczurzym ogonem”. Pochodzą z Meksyku i według niektórych ekspertów są blisko spokrewnione z papryką Cayenne, według innych z papryką Pequin. Zdecydowana większość ich obecnej produkcji zachowała się również w Meksyku.
Ozdoba i talizman przynoszący szczęście
De Arbol ma naturalny, orzechowy smak z trawiastymi i dymnymi nutami. Swój wyrazisty i rozwinięty smak uzyskują dopiero podczas suszenia. Z tego powodu znacznie częściej dostępne są w postaci suszonej lub mielonej niż świeżej.
Z suszonych papryczek De Arbol powstają również typowe wieńce i girlandy chili, ponieważ nawet po wysuszeniu nie tracą jaskrawoczerwonego koloru. Zawieszka służy jako ozdoba i talizman. Zgodnie z tradycją przynosi szczęście i zdrowie.
De Arbol w kuchni - od sosów i pikantnych migdałów po tequilę chili
Papryczka De Arbol jest szeroko stosowana w kuchniach na całym świecie. Jest używana głównie do przyprawiania dań kuchni chińskiej, meksykańskiej i południowoazjatyckiej. Wielu uważa, że papryczki De Arbol są znacznie lepsze niż inne podobnie ostre meksykańskie rodzaje chili i dlatego są bardzo popularne wśród szefów kuchni chili, którzy wykorzystują ich doskonały smak w różnych konkursach kulinarnych.
Oto kilka wskazówek, jak przygotować słone i słodkie potrawy oraz inne wyjątkowe przysmaki z papryczką De Arbol.
W codziennej kuchni nadaje się do marynat, zup, sosów czy dań mięsno-warzywnych. Wraz z pomidorami, cebulą, pieczonym czosnkiem, limonką i szczyptą soli papryczka ta tworzy zrównoważoną bazę do gotowanego ostrego sosu.
Dzięki mniejszemu i cienkiemu kształtowi, ostrości i smaku papryczki te idealnie nadają się do aromatyzowania oliwy z oliwek, octu winnego, miodu lub alkoholu, takiego jak tequilla czy wódka. Mogą też zmieścić się w mniejszej lub wąskiej butelce. Po prostu dodaj całą paprykę (można ją również suszyć) na jeden dzień lub kilka tygodni do płynu, który chcesz dodać pikantności. Im dłużej je pozostawisz, tym rezultat będzie ostrzejszy. Szczypta papryczki Arbol świetnie komponuje się również z domową lemoniadą.
Na zakończenie, dla inspiracji, podajemy przepis na pyszne prażone migdały w pikantnej mieszance, w której dominuje papryczka De Arbol. Wystarczy wymieszać naturalne, niesolone migdały w ubitym białku jaja, a następnie panierować je w mieszance przypraw z mielonej papryki De Arbol, cukru trzcinowego, suszonego tymianku, kminku, soli morskiej i dodać do smaku trochę Chipotle. Tak przygotowane migdały piec równomiernie rozprowadzone na blasze przez około 45 minut (w temperaturze 140 ° C i mieszać co 15 minut). Aby podczas pieczenia panierka nie przypalała się na migdałach, zalecamy przykryć blachę papierem do pieczenia od góry. Gdy migdały będą gotowe, zobaczysz, że będą zjedzone, zanim ostygną.