
Dalej
1 Włóż mąkę, cukier, rozdrobnione drożdże, sól, oliwę z oliwek i wodę do miski robota kuchennego. Wszystko lekko wymieszaj, a następnie pozwól robotowi zagniatać ciasto, aż stanie się elastyczne. Wszystko możesz również zrobić ręcznie, zajmie to tylko chwilę. Gotowe, z robota, ciasto ponownie wyrabiaj rękami. Następnie włóż do posypanego mąką pojemnika i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2 W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj sos pomidorowy na pizzę. W małym garnku wymieszaj przecier pomidorowy, oregano, czosnek i przecier Red Jalapeño. Wszystko dokładnie zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Przygotuj również pieczarki, oliwki i pomidorki koktajlowe na pizzę.
3 Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na trzy części i zrób placki o wysokości około 0,5 cm z każdej części. Następnie włóż ciasto na papier do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym, którego nie należy oszczędzasz i rozsmaruj sos aż na brzegi. Na ciasto wyłóż szynkę, pieczarki, oliwki, pomidorki koktajlowe, marynowane papryczki Jalapeños, a następnie wszystko przykryj kawałkami mozzarelli
4 Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 240°C przez 15 minut.
Po upieczeniu dodaj na pizzę liście bazylii.
- Použité chilli
- 4 łyżki przecieru Red Jalapeno
- 90 g marynowanych z zalewie Jalapeno
- Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- ½ kostki drożdży
- 1 szczypta soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 200 ml wody
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szynki
- 4 pieczarki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek
- 400 g mozzarelli
- 1 garść liści bazylii
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 60 min
- Czas gotowania 20 min