
Dalej
1 Zdejmij skórę z wieprzowiny i pokrój wszystko w kostkę około 3x3 cm, którą najlepiej umieścić w żeliwnym garnku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, całe papryczki chili Birds Eye, smalec i wszystko polać białym winem. Wymieszaj i przykryj pokrywką.
2 Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 45 minut. Następnie obniż temperaturę do 170°C i piecz 4-5 godzin, dokąd mięso się nie będzie rozpadać. Przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i pozwól, aby mięso trochę się opiekło, aby stało się złote. Podczas pieczenia często mieszaj mięso i sprawdzaj, czy cebula nie pali się na ściankach. Podczas pieczenia z mięsa wypiekany jest tłuszcz, który pomoże nam zakonserwować mięso.
3 Następnie rozerwij gotowe mięso na włókna za pomocą dwóch widelców (jest to bardzo proste). Posmakuj, a w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Włóż jeszcze gorące mięso do dużego i czystego słoika. Nakładamy jak najwięcej, a następnie zalewamy pieczonym tłuszczem. Zamknij pokrywkę i pozostaw do ostygnięcia. Dzięki ciepłu mięsa słoik sam się domknie.
4 Podczas serwowania opiecz chleb i połóż na nim domowe rillettes. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i podawaj z marynowaną cebulą.
- Używane chili
- 10 g całej papryki Birds eye
- Składniki
- 0,5 kg boczku
- 0,8 kg karkówki
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 100 g smalcu
- 300 ml białego wytrawnego wina
- chleb
- pomidory koktajlowe
- cebulki konserwowe
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 20 min