
Dalej
1 Skrzydełka i podudzia z kurczaka opłukać pod wodą, zrobić w nich małe nacięcia nożem i pozwolić ociekać na durszlaku.
2 W dużej misce wymieszaj jogurt, sól, chili w proszku i sproszkowaną kolendrę. Następnie dodaj kawałki kurczaka i ponownie wymieszaj.
3 Dodać przecier, ketchup i sok z cytryny.
4 Posyp bułką tartą, przykryj i odstaw na 30 minut.
5 Posmarować prostokątną blachę do pieczenia masłem i ułożyć na niej kawałki kurczaka (w odległości ok. 2,5 cm).
6 Pieczemy w 175°C przez 40 minut.
7 Po 20 minutach odwracamy kawałki kurczaka.
8 Po 40 minutach nastawić piekarnik na grillowanie i grillować przez kolejne 5 minut. Na tym etapie stale sprawdzamy kawałki, aby się nie spaliły.
9 Ponownie odwróć kawałki i grilluj z drugiej strony przez 5 minut
10 Podawaj udekorowane posiekaną cebulą i melisą.
- Używane papryczki chili
- 1 łyżeczka przecieru Carolina Reaper
- 1 łyżeczka proszku Carolina Reaper
- Składniki
- 5 szt. skrzydełek z kurczaka, 5 szt. udka z kurczaka
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 60 g białego jogurtu
- 1 łyżka soku z limonki
- 45 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 7 min
- Czas gotowania 50 min