
Przygotowanie
1 Pokrój na kawałki dynię Hokkaido, oczyść i drobno zetrzyj. Do dyni dodać jajka, olej i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i łyżeczkę przypraw do dyniowej latte. Składniki tej mieszanki przypraw znajdziesz w naszym przepisie Spicy Pumpkin Latte.
Dodaj luźną mieszankę do mieszanki dyniowej, dodaj mleko i wymieszaj z ciastem na cupcakes.
Gotowe ciasto rozłożyć do foremek na muffinki, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 25 minut.
Niech gotowe babeczki ostygną. W międzyczasie możesz przygotować krem. Za pomocą trzepaczki wymieszaj mascarpone z twarogiem. Dodaj cukier, cynamon i ekstrakt waniliowy. Ubij śmietanę, aż będzie gładka. Gotowy krem włóż do woreczka z dekoracyjną końcówką i wstaw do lodówki.
Kiedy babeczki ostygną, zrób w środku dziurę i napełnij je dżemem chilli i gruszką i isot. Na koniec udekoruj babeczki kremem i możesz też lekko posypać cynamonem.
Po zakończeniu przechowuj je w lodówce.
Składniki
- Używane chilli
- Dżem gruszkowy i Isot
- Ciasto na cupcakes
- 100 g tartej dyni Hokkaido
- jajka
- 100 ml oleju
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- łyżeczka dyniowej przyprawy latte
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- Krem
- 250 g mascarpone
- 250 g tłustego twarożku
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Parametry
- Ilość porcji 12
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 25 min