
Dalej
1 Najpierw posmaruj formę (naczynie do pieczenia) masłem i posyp półgrubą mąką.
2 Następnie ugotuj jajka przepiórcze. Zanurz je w zimnej wodzie, którą doprowadzasz do wrzenia i gotuj w niej jajka przez 80 - 90 s. Następnie schłódź jajka zimną wodą. Potem obierz schłodzone jajka.
3 Bułeczki pokrojone w kostkę włożyć do dużej miski i zalać roztopionym masłem, ciepłym mlekiem i żółtkiem. Dodaj ½ gałki muszkatołowej i wszystko dokładnie wymieszaj. Musisz mieć piękną masę bez dużych kawałków.
4 Gdy bułeczki będą już gotowe, dodaj pokrojoną w kostkę wędzoną karkówkę, płatki Green Jalapeño i Red Jalapeño oraz wszystko dokładnie wymieszaj.
5 Szpinak gotujemy na durszlaku z gorącą wodą, a następnie od razu zalewamy zimną wodą. W ten sposób szpinak nie traci swojego zielonego koloru. Z ugotowanego szpinaku wyciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj. Następnie dodać pokrojony w plastry szpinak do masy farszowej.
6 Gdy już wszystko wymieszasz, ubij białka na pianę za pomocą robota, a następnie stopniowo przekładaj je do mieszanki farszu. W razie potrzeby możesz doprawić mieszankę płatkami chili.
7 Następnie gotową masę do nadzienia włożyć do posmarowanych form do pieczenia. Włożyć farsz do około jednej czwartej foremki, a następnie włożyć do niej obrane jajka przepiórcze. Następnie rozłóż resztę farszu w formie.
8 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Po upieczeniu farszu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, potem lepiej wyciągnąć go z foremek. Możesz też zjeść farsz prosto z blach do pieczenia. Możesz podawać go z puree ziemniaczanym.
- Używane chili
- 1 łyżka granulek Green Jalapeño
- 1 łyżka granulek Red Jalapeño
- Składniki
- 750 g wędzonej karkówki
- 100 g roztopionego masła
- 4 bulki
- 250 ml ciepłego mleka
- 4 żółtka
- ½ kawałka startej gałki muszkatołowej
- 130 g szpinaku
- 4 ks białka
- 1 plato opakowanie jaj przepiórczych
- 1 ks masło (do smarowania)
- 1 garść mąki półgrubej (do posypania)
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 60 min