
Dalej
1 Najpierw przygotuj masę do faszerowania gęsi. Jabłka i cebulę pokroić na większe kawałki i wymieszać w misce z solą, kminkiem i płatkami Chipotle.
2 Oczyść gęś i zdjąć końcówki skrzydełek, które będą umieszczone na dnie blachy do pieczenia. Połóż piersi gęsi na jej skrzydełkach i wypełnij przygotowaną masą. Nogi zwiąż na końcu sznurkiem, aby wypełnienie nie wypadło.
3 Gęś posolić z każdej strony i posmarować przecierem chili Chipotle. Skrop niewielką ilością wody, zamknij pokrywkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. Następnie odkryć gęś i ponownie piec w 180°C przez 1 godzinę. Na koniec obróć piersi gęsi do góry i piecz dalej w temperaturze 160°C przez 1,5 godziny bez przykrycia. Podczas pieczenia, gdy gęś jest odsłonięta, bardzo często polewaj ją pieczonym tłuszczem, aby gęś nie przypalała się i nie wysychała. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości gęsi.
4 Przygotowujemy knedle karlowarskie podczas pieczenia gęsi. Starsze bułki pokrój w drobną kostkę. Dodaj letnie mleko, roztopione masło, żółtka, płatki chili Chipotle i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dodaj do mieszanki ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany powoli mieszaj, aby masa pozostała pięknie puszysta.
5 Odstawić mieszankę na knedle, aż woda w garnku zacznie się gotować. Następnie ułóż około 3 miarki masy na folii spożywczej i uformuj z niej knedle. Dobrze ściśnij masę, aby kluska nie rozpadła się po ugotowaniu. Jeśli w klusce pojawią się bąbelki powietrza, przekłuj folię nożem, wyciśnij bąbelek i ponownie ściśnij knedle.
6 Owinąć zwinięte w ten sposób kluseczki jeszcze raz folią i gotować we wrzącej wodzie przez 20 minut. Po ugotowaniu odstaw na chwilę knedle do ostygnięcia.
7 Na koniec przygotować kapustę, podczas pieczenia gęsi. W garnku podgrzej tłuszcz gęsi, który przelej z blachy, na której piecze się gęś. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj posiekaną czerwoną kapustę, sól, cukier i zalej wodą. Mieszaj i gotuj pod przykryciem, aż kapusta będzie pięknie miękka. Dzięki tłuszczowi z gęsi nawet kapusta lekko będzie smakować chilli.
8 Gęś po upieczeniu pokroić w plastry, podawać z knedlami karlowarskimi i modrą kapustą. Nadal możesz wszystko polewać gęsim tłuszczem.
- Używane chili
- Przecier z chipotle do smarowania gęsi, w razie potrzeby
- Płatki Chipotle (nadzienie gęsie i knedle)
- Gęś
- 2 cebule
- 3 jablka
- łyżka soli
- 2 łyżki kminku
- gęś 3,5 kg
- sól, kminek
- 200 ml wody
- Knedle karlowarskie
- 8 suchych bułek (ok. 400 g)
- 250 ml letniego mleka
- 170 g roztopionego masła
- 4 żółtka
- 50 g posiekanej natki pietruszki
- Sól
- piana (z 4 jajek)
- folia spożywcza
- alobal
- Czerwona kapusta
- 100 ml smalcu
- 3 cebule
- większa główka kapusty
- łyżeczka soli i cukru
- 100 ml wody
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 120 min
- Czas gotowania 180 min