Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Gęś św. Marcina

Gęś św. Marcina

Dalej

1 Najpierw przygotuj masę do faszerowania gęsi. Jabłka i cebulę pokroić na większe kawałki i wymieszać w misce z solą, kminkiem i płatkami Chipotle.
2 Oczyść gęś i zdjąć końcówki skrzydełek, które będą umieszczone na dnie blachy do pieczenia. Połóż piersi gęsi na jej skrzydełkach i wypełnij przygotowaną masą. Nogi zwiąż na końcu sznurkiem, aby wypełnienie nie wypadło.
3 Gęś posolić z każdej strony i posmarować przecierem chili Chipotle. Skrop niewielką ilością wody, zamknij pokrywkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. Następnie odkryć gęś i ponownie piec w 180°C przez 1 godzinę. Na koniec obróć piersi gęsi do góry i piecz dalej w temperaturze 160°C przez 1,5 godziny bez przykrycia. Podczas pieczenia, gdy gęś jest odsłonięta, bardzo często polewaj ją pieczonym tłuszczem, aby gęś nie przypalała się i nie wysychała. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości gęsi.
4 Przygotowujemy knedle karlowarskie podczas pieczenia gęsi. Starsze bułki pokrój w drobną kostkę. Dodaj letnie mleko, roztopione masło, żółtka, płatki chili Chipotle i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dodaj do mieszanki ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany powoli mieszaj, aby masa pozostała pięknie puszysta.
5 Odstawić mieszankę na knedle, aż woda w garnku zacznie się gotować. Następnie ułóż około 3 miarki masy na folii spożywczej i uformuj z niej knedle. Dobrze ściśnij masę, aby kluska nie rozpadła się po ugotowaniu. Jeśli w klusce pojawią się bąbelki powietrza, przekłuj folię nożem, wyciśnij bąbelek i ponownie ściśnij knedle.
6 Owinąć zwinięte w ten sposób kluseczki jeszcze raz folią i gotować we wrzącej wodzie przez 20 minut. Po ugotowaniu odstaw na chwilę knedle do ostygnięcia.
7 Na koniec przygotować kapustę, podczas pieczenia gęsi. W garnku podgrzej tłuszcz gęsi, który przelej z blachy, na której piecze się gęś. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj posiekaną czerwoną kapustę, sól, cukier i zalej wodą. Mieszaj i gotuj pod przykryciem, aż kapusta będzie pięknie miękka. Dzięki tłuszczowi z gęsi nawet kapusta lekko będzie smakować chilli.
8 Gęś po upieczeniu pokroić w plastry, podawać z knedlami karlowarskimi i modrą kapustą. Nadal możesz wszystko polewać gęsim tłuszczem.
  • Używane chili
  • Przecier z chipotle do smarowania gęsi, w razie potrzeby
  • Płatki Chipotle (nadzienie gęsie i knedle)
  • Gęś
  • 2 cebule
  • 3 jablka
  • łyżka soli
  • 2 łyżki kminku
  • gęś 3,5 kg
  • sól, kminek
  • 200 ml wody
  • Knedle karlowarskie
  • 8 suchych bułek (ok. 400 g)
  • 250 ml letniego mleka
  • 170 g roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • 50 g posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • piana (z 4 jajek)
  • folia spożywcza
  • alobal
  • Czerwona kapusta
  • 100 ml smalcu
  • 3 cebule
  • większa główka kapusty
  • łyżeczka soli i cukru
  • 100 ml wody
  • Ilość porcji 4
  • Czas przygotowania 120 min
  • Czas gotowania 180 min

Wideo

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu