
Dalej
1 Aby przygotować Ghost chili curry z kurczaka, namocz papryczkę chili w połowie szklanki wody. Opłucz, oczyść i pokrój kurczaka oraz przygotuj wszystkie składniki.
2 Do przygotowania puree Bhut jolokia posiekać imbir i 4 ząbki czosnku oraz przygotować ghee (masło z podpuszczką). 2 cebule kroimy w paski, które usmażymy osobno.
3 Na patelni rozgrzać ghee, dodać imbir i czosnek. Piecz przez kilka sekund.
4 Dodaj papryczkę chili i wodę, w której była namoczona i smaż, aż czosnek i imbir zmiękną.
5 Zdejmij patelnię z płyty i pozostaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu przełóż puree do robota kuchennego, dodaj smażoną cebulę i mieszaj do uzyskania gładkości. Przełóż puree do miski.
6 Aby przygotować curry, podgrzej ghee na patelni na małym ogniu. Dodaj wszystkie składniki curry z wyjątkiem soli (kurkuma, kminek, kolendra, garam masala, kashmiri chili, przecier pomidorowy).
7 Pieczemy około minuty, następnie dodajemy kawałki kurczaka i mieszamy.
8 Na patelnię wrzucamy puree z chili i mieszamy tak, aby połączyło się z mięsem. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj szklankę wody. Sól dla smaku.
9 Przykryj patelnię pokrywką i smaż aż kurczak będzie miękki a sos będzie gęsty.
10 Udekoruj chilli curry z kurczakiem świeżo posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem lub chlebem naan.
- Składniki
- 500 g kurczaka
- Używane chili
- 1 szt. naga bhut jolokia
- Do puree Bhut jolokia będziemy potrzebować:
- 2 cebule
- 2,5 cm imbir
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ghee (masło z podpuszczką)
- Do curry będziemy potrzebować:
- 1 łyżka ghee
- 1-2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki kashmiri w proszku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- Do dekoracji
- 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 50 min