
Dalej
1 Zacznij od przygotowania ciasta. Biszkopty mieszamy z cukrem pudrem, miękkim masłem, drobno posiekanymi orzechami laskowymi, kakao, rumem i mlekiem. Wszystko wymieszaj rękoma i uformuj zwarte ciasto, które trzyma się razem i nie skleja. Jeśli ciasto bardzo się kruszy, dodaj trochę mleka. Gdy ciasto się sklei, dodać trochę wymieszanego biszkoptu. Gotowe ciasto odstawić i przygotować śmietankę.
2 Cukier puder wymieszać z miękkim masłem, żółtkiem i chili w proszku Pasilla. Nadzienie powinno być na tyle gęste, aby można było nim napełnić gniazda za pomocą woreczka z otworem lub woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.
3 Foremkę gniazda osy posypujemy cukrem pudrem i wypełniamy ciastem. Ściśnij i wyrównaj palcem. Zrób dziurkę w cieście i wypełnij je śmietaną. Całość złożyć z biszkoptem i ostrożnie wyjąć z formy.
4 Wstawić do lodówki i tam przechowywać w zamkniętym pojemniku do świąt.
- Używane chili
- 2 czubate łyżeczki proszku chili Pasilla
- ciasto
- 200 g szkoptów
- 200 g drobnego cukru
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 80 g miękkiego masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki mleka
- Krem
- 70 g drobnego cukru
- 80 g miękkiego masła
- żółtko
- biszkopty
- cukier puder do posypania formy
- Ilość porcji 30
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 45 min