
Przygotowanie
1 Oczyść dynię Hokkaido i pokrój w kostkę. Hokkaido nie trzeba obierać, skóra pięknie mięknie podczas pieczenia. Kostki dyni włożyć do formy do pieczenia lub na blachę do pieczenia, lekko posolić, skropić oliwą i upiec w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Piecz je do miękkości, około 40 minut.
Upieczoną dynię zmiksuj na puree za pomocą blendera. Pozostaw gotowe puree do całkowitego ostygnięcia i najlepiej na noc w lodówce. Dzięki temu będziesz mógł lepiej pracować z ciastem na gnocchi.
Do gnocchi przygotuj wychłodzone z lodówki puree z dyni, dodaj posiekany tymianek, sól, chili Pasilla i mąkę orkiszową razową. Z masy zrobić nieklejące się ciasto. Podziel ciasto na dwie części i zwiń je w rulonik. Następnie pokrój poszczególne gnocchi nożem. Możesz je dociskać widelcem. Gotowe gnocchi gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez dwie minuty i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzać masło i olej i dodać liście szałwii, smażyć na chrupko, następnie dodać do nich sprasowany czosnek, ale tylko przez chwilę może stać się gorzki. Następnie dodaj gnocchi dyniowe na patelnię i pozwól im lekko się zarumienić. Gotowe gnocchi odkładamy na bok, na patelnię wlewamy łyżkę oleju i smażymy na niej plastry kurczaka. Posolić i popieprzyć z obu stron i podawać razem z gnocchi dyniowymi. Całość posyp wiórkami parmezanu, świeżym tymiankiem i szałwią.
Składniki
- Używane chilli
- łyżka chilli w proszku Pasilla
- Puree z dyni
- dynie Hokkaido
- sól
- oliwa z oliwek
- Gnocchi dyniowe
- 300 g puree z dyni
- gałązka tymianku
- łyżeczka soli
- 120 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
- Do zakończenia
- 500 g piersi z kurczaka
- 50 g masła
- łyżka oliwy z oliwek
- garść liści szałwii
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- wiórki parmezanowe
Parametry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 60 min
- Czas gotowania 40 min