
Przygotowanie
1 Do małego garnka włóż mash chili Aji Amarillo, starty imbir, tłoczony czosnek, sok jabłkowy, ketchup, musztardę chilli Habanero, cukier kokosowy i oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj i gotuj, aż zgęstnieje (około 10 minut).
Posolić żeberka z obu stron i posmarować marynatą. Marynowane żeberka układamy na blasze do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około dwie godziny. W trakcie pieczenia żeberka podlewać sokami powstałymi podczas pieczenia.
Gdy żeberka są gotowe, a mięso dobrze oddzielone od kości, posmaruj je resztą marynaty i umieść na grillu. Niech się grillują z obu stron przez około pięć minut. Alternatywnie użyj funkcji grilla w piekarniku.
W międzyczasie przygotuj dip jogurtowy. Do jogurtu wymieszać czosnek, dodać sól, pieprz i posiekany tymianek. Odstaw dip do lodówki.
Gotowe żeberka podzielić na porcje i podawać ze świeżym pieczywem, warzywami, musztardą chilli i dipem jogurtowym.
Składniki
- Używane chilli
- 5 łyżek chilli masch Aji Amarillo
- 1 łyżka musztardy chilli Creamy Mustard Habanero
- Marynata
- 2 sztuki tartego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki keczupu
- 50 g cukru kokosowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Mięso
- 2 sztuki żeberek wieprzowych do grillowania
- sól
- Dip jogurtowy
- 400 g białego jogurtu
- ząbek czosnku
- gałązka świeżego tymianku
- sól, pieprz
Parametry
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 140 min