Guajillo chilli całe suszone 30 g
Skosztuj jednej z najpopularniejszych meksykańskich papryczek
Szukasz ostrej papryki po to, aby cieszyć się delikatną ostrością chili w swoich daniach, ale bez pikantności, która przytłoczyłaby smak innych składników? W takim razie na pewno szukasz Guajillo! Zajmują drugie miejsce pod względem popularności w Meksyku (po chilli Ancho), są częścią wielu popularnych i tradycyjnych potraw. Zakres ostrości od 2500 do 5000 SHU.
Papryczka Guajillo (Capsicum annuum) to suszona wersja odmiany Mirasol. Nazwa Guajillo, która jest pierwotnie wymawiana jako „wha-hee-oh”, pochodzi od grzechoczącego dźwięku, jaki nasiona wydają w wysuszonych strąkach po wstrząśnięciu. Zwykle są dostępne w postaci całych owoców. Wysokiej jakości suszone strąki można rozpoznać po błyszczącej i gładkiej skórce
Lekko ostre papryczki charakteryzują się ciemnoczerwonym kolorem i delikatnym słodkim smakiem z nutą owocowo-dymną. Zamierzasz ugościć swoją rodzinę lub znajomych wspaniałą meksykańską kuchnię? Postaw na papryczki Guajillo. Powstałe dania zaskoczą Cię typowym smakiem słonecznego Meksyku i nie zszokują żadnego gościa swoją ostrością.
Papryka skierowana w stronę słońca od czasów Azteków
Papryczki Mirasol, po wysuszeniu znane jako Guajillo, rosną w suchym klimacie, a najlepszy smak mają te uprawiane w północnym regionie środkowego Meksyku. Rośliny wytwarzają papryczkę o długości od 10 do 15 cm, która rośnie w górę. Nadano im określenie „kierując się ku słońcu”. Podczas dojrzewania zmieniają się z zielonych na czerwone
Odmiany Mirasol, a także inne znane rodzaje chili (takie jak Jalapeño lub Chilaca), są uprawiane w dzisiejszym Meksyku od czasów Azteków. Przywiązywali oni dużą wagę do papryczek chili, a ich rynki były zalewane najróżniejszymi gatunkami. Ta bogata w witaminy i minerały uprawa jest popularna na tym obszarze do dziś.
Papryczki Guajillo w kuchni
Doskonałe do dań głównych i przystawek lub sosów. Idealnie nadają się do kurczaka lub ryb. W Meksyku ta popularna papryczka przyprawia dania mięsne, salsę, enchiladas, marynaty, sosy, zupy czy tamales.
Zainspiruj się innymi naszymi wskazówkami dotyczącymi gotowania z papryką Guajillo. Z ich smaku otrzymasz to, co najlepsze.
Przed samym przygotowaniem potrawy zalecamy krótkie podsmażenie papryki na suchej, średnio rozgrzanej patelni. Wystarczy 20 do 30 sekund z każdej strony. To rozwija ich słodki smak i typową ostrość. Często dodaje się je również do oleju lub tłuszczu, na których następnie przygotowuje się inne składniki.
Jeśli jesteś entuzjastą chili, który lubi eksperymentować w kuchni, pokochasz Guajillo. Ich wyjątkowy i delikatny smak doskonale podkreśla słodkie sosy czy owoce, świetnie sprawdzają się również w połączeniu z czekoladą. Można nimi posypać desery, którym nagle nie będziesz mógł się oprzeć.
Z papryki Guajillo można też zrobić pikantne pesto, które przyda się jako baza do różnych potraw. Wystarczy pokroić suszoną paprykę wzdłuż, wyciągnąć nasiona, namaczać strąki przez około 15-20 minut, a następnie zetrzeć na konsystencję pasty. Dodaj czosnek, meksykańskie oregano, pieprz, kminek (lub inne przyprawy według własnego uznania) i oliwę z oliwek. Gotuj mieszaninę, aż utworzy się gęsty czerwony sos.