Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Papryczki w całości

Papryczka suszona w całości pozwala nam dostarczyć chili do klientów przez cały rok. Suszenie jest
jedną z najstarszych metod konserwujących. Suszone papryczki chili są zwykle wolne od
szkodliwych patogenów i łatwe do przechowywania przez długi czas. Mają bardzo szeroki zakres
zastosowań. W różnorodnych potrawach, sosach, salsach lub wyłącznie jako przyprawa

Guajillo chilli całe suszone 30 g

Guajillo chilli całe suszone 30 g

W Twojej kolekcji chili zdecydowanie nie powinno zabraknąć jednej z najpopularniejszych meksykańskich papryczek. Suszona w całości papryczka Guajillo ma delikatny słodki smak z nutami owocowymi i dymnymi oraz przyjemną łagodną ostrością. Dlatego nawet zupełnie początkujący mogą bez obaw cieszyć się nimi w słodkich i pikantnych potrawach.

Skład Guajillo chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 1
Jednostki SHU 5 000
Kraj pochodzenia Meksyk
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 10,90 zł
 
Opis

Guajillo chilli całe suszone 30 g

Skosztuj jednej z najpopularniejszych meksykańskich papryczek 

Szukasz ostrej papryki po to, aby cieszyć się delikatną ostrością chili w swoich daniach, ale bez pikantności, która przytłoczyłaby smak innych składników? W takim razie na pewno szukasz Guajillo! Zajmują drugie miejsce pod względem popularności w Meksyku (po chilli Ancho), są częścią wielu popularnych i tradycyjnych potraw. Zakres ostrości od 2500 do 5000 SHU.

Papryczka Guajillo (Capsicum annuum) to suszona wersja odmiany Mirasol. Nazwa Guajillo, która jest pierwotnie wymawiana jako „wha-hee-oh”, pochodzi od grzechoczącego dźwięku, jaki nasiona wydają w wysuszonych strąkach po wstrząśnięciu. Zwykle są dostępne w postaci całych owoców. Wysokiej jakości suszone strąki można rozpoznać po błyszczącej i gładkiej skórce

Lekko ostre papryczki charakteryzują się ciemnoczerwonym kolorem i delikatnym słodkim smakiem z nutą owocowo-dymną. Zamierzasz ugościć swoją rodzinę lub znajomych wspaniałą meksykańską kuchnię? Postaw na papryczki Guajillo. Powstałe dania zaskoczą Cię typowym smakiem słonecznego Meksyku i nie zszokują żadnego gościa swoją ostrością. 

Papryka skierowana w stronę słońca od czasów Azteków 

Papryczki Mirasol, po wysuszeniu znane jako Guajillo, rosną w suchym klimacie, a najlepszy smak mają te uprawiane w północnym regionie środkowego Meksyku. Rośliny wytwarzają papryczkę o długości od 10 do 15 cm, która rośnie w górę. Nadano im określenie „kierując się ku słońcu”. Podczas dojrzewania zmieniają się z zielonych na czerwone

Odmiany Mirasol, a także inne znane rodzaje chili (takie jak Jalapeño lub Chilaca), są uprawiane w dzisiejszym Meksyku od czasów Azteków. Przywiązywali oni dużą wagę do papryczek chili, a ich rynki były zalewane najróżniejszymi gatunkami. Ta bogata w witaminy i minerały uprawa jest popularna na tym obszarze do dziś.

Papryczki Guajillo w kuchni 

Doskonałe do dań głównych i przystawek lub sosów. Idealnie nadają się do kurczaka lub ryb. W Meksyku ta popularna papryczka przyprawia dania mięsne, salsę, enchiladas, marynaty, sosy, zupy czy tamales. 

Zainspiruj się innymi naszymi wskazówkami dotyczącymi gotowania z papryką Guajillo. Z ich smaku otrzymasz to, co najlepsze. 

Przed samym przygotowaniem potrawy zalecamy krótkie podsmażenie papryki na suchej, średnio rozgrzanej patelni. Wystarczy 20 do 30 sekund z każdej strony. To rozwija ich słodki smak i typową ostrość. Często dodaje się je również do oleju lub tłuszczu, na których następnie przygotowuje się inne składniki.

Jeśli jesteś entuzjastą chili, który lubi eksperymentować w kuchni, pokochasz Guajillo. Ich wyjątkowy i delikatny smak doskonale podkreśla słodkie sosy czy owoce, świetnie sprawdzają się również w połączeniu z czekoladą. Można nimi posypać desery, którym nagle nie będziesz mógł się oprzeć.

Z papryki Guajillo można też zrobić pikantne pesto, które przyda się jako baza do różnych potraw. Wystarczy pokroić suszoną paprykę wzdłuż, wyciągnąć nasiona, namaczać strąki przez około 15-20 minut, a następnie zetrzeć na konsystencję pasty. Dodaj czosnek, meksykańskie oregano, pieprz, kminek (lub inne przyprawy według własnego uznania) i oliwę z oliwek. Gotuj mieszaninę, aż utworzy się gęsty czerwony sos.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu