
Dalej
1 Najpierw przygotuj suszone papryczki Habanero. Włóż je do miski i dolej pół litra gorącej wody. Przykryj miskę folią spożywczą i pozwól papryce puchnąć. Zajmie to około 30 minut.
2 Rozgrzać oliwę z masłem w garnku z grubym dnem i usmażyć na nim posiekaną cebulę. Ustaw płomień na średnią moc i pozwól cebuli usmażyć się jaknajciemniej. Im ciemniejszy kolor, tym ciemniejszy gulasz. Podczas smażenia cebuli bardzo ważne jest, aby oddzielić upieczoną cebulę od dna garnka i aby dno garnka było jak najczystsze. Pieczona cebula nadaje gulaszowi lepszy smak.
3 Gdy cebula zostanie upieczona na ciemno, nałóż przykrywkę, dodaj około 100 ml bulionu i pozwól cebuli trochę się dusić. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i energicznie usmaż. Gdy mięso jest już upieczone, ustaw płomień na średniej mocy, przykryj garnek pokrywką i pozwól mięsu dusić się przez około 30 minut. Podczas duszenia zawsze mieszaj mięso i dodawaj trochę bulionu, aby nic się nie przypaliło w garnku, a mięso ładnie się dusiło.
4 W międzyczasie kończymy przygotowywanie papryczek. Wymieszaj papryki w wodzie, w której spęczniały.
5 Po pół godzinie duszenia mięsa dodaj przecier pomidorowy, paprykę gulaszową i mieszankę papryczek Habanero. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby papryczka się nie przypaliła i nie stała się gorzka. Następnie dodaj kminek, mielony pieprz i sól. Wlej resztę bulionu, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Od czasu do czasu mieszaj gulasz, aby nic nie przylgnęło do dna garnka.
6 W czasie przygotowywania gulaszu w okrągłym chlebie wytnij otwór zgodnie z wielkością miski i wybierz okruchy chleba. Użyj wnętrza chleba, aby zagęścić gulasz.
- Używane chili
- 7 g Habanero suszonego w całości
- Składniki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek masła
- 1 kg żółtej cebuli
- 1,5 kg wołowiny
- 190 g przecieru pomidorowego
- 23 g papryczek gulaszowych
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 łyżeczki soli
- 0,5 l gorącej wody
- 850 ml bulionu wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 ks okrągły chleb
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 70 min