Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Papryczki w całości

Papryczka suszona w całości pozwala nam dostarczyć chili do klientów przez cały rok. Suszenie jest
jedną z najstarszych metod konserwujących. Suszone papryczki chili są zwykle wolne od
szkodliwych patogenów i łatwe do przechowywania przez długi czas. Mają bardzo szeroki zakres
zastosowań. W różnorodnych potrawach, sosach, salsach lub wyłącznie jako przyprawa

Habanero chilli całe suszone 10 g

-25 %
Habanero chilli całe suszone 10 g

Przygotuj się na prawdziwą karaibską chili imprezę! Suszone w całości papryczki Habanero zachwycą Cię w słonych i słodkich potrawach dzięki swojej szczególnej ostrości, odurzającemu kwiatowemu aromatowi i owocowemu smakowi z nutami kokosa, żółtego melona, papai i jagód. Egzotycznego, pikantnego blasku dodadzą wszystkim deserom czekoladowym i owocowym, a także marynatom grillowym.

Skład Habanero chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 4
Jednostki SHU 350 000
Kraj pochodzenia Ekwador
Zwykła cena: 10,90 zł
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 8,18 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Habanero chilli całe suszone 10 g

Kiedy myślisz o idealnym chili… 

Papryczki Habanero łączą w sobie wszystko, czego chcesz od dobrego chili. Są bardzo ostre, więc na pewno nie pozbawią Cię prawdziwego uczucia pieczenia, mają specyficzny smak z nutami owoców tropikalnych i są u nas powszechnie dostępne.

Habanero to odmiana Capsicum chinense (chińska papryczka), która pochodzi z Karaibów, w szczególności z Kuby. Stamtąd papryczka dotarła między innymi do Jukatanu w Meksyku, gdzie zbierane jest około 1500 ton rocznie. Osiąga wysoką ostrość w zakresie 200 000-300 000 SHU. Szczególnie interesująca jest skala kolorów, którą można zaobserwować w przypadku tych papryczek. Od jasnozielonego w niedojrzałych owocach stopniowo przechodzą w typową pomarańczowo-czerwoną barwę. Jednak można również zobaczyć Habanera w kolorze różowym, brązowym, ciemnozielonym i białym.

Przez skrzyżowanie czerwonej papryczki Habaner i Bhut Jolokia w 2012 roku powstała w Karolinie Południowej Carolina Reaper, obecnie najostrzejsze chili na świecie.

Papryczka o smaku owoców tropikalnych 

Karaibskie pochodzenie nadało papryczce Habanero nie tylko samą nazwę, która wywodzi się od hiszpańskiej nazwy Havana, ale także egzotyczny profil smakowy. Ma intensywny kwiatowy aromat, a w smaku można wyraźnie rozpoznać kokos, żółty melon, papaję i nuty jagód. Niektórzy odnajdują w jej smaku także morelowe nuty. Krótko mówiąc, wspaniała sprawa dla wszystkich, którzy nie tylko szukają uczucia pieczenia w chilli, ale po wstępnej pikantności będą cieszyć się zasłużonym owocowym smakiem.

Habanero w kuchni

Papryczka Habanero ze względu na swoje właściwości jest wartościowym składnikiem sosów i dań mięsnych. Idealnie nadają się również do domowej salsy i marynat. Podczas następnego grillowania spróbuj dodać kawałek Habanero do skrzydełek z kurczaka lub sosu barbecue. Twoje jedzenie nabierze odpowiedniego i niepowtarzalnego smaku.

Papryczkę najlepiej podsmażyć i namoczyć chwilę przed użyciem. Wystarczy na rozgrzanej patelni grzać całą papryczkę przez około 20 sekund, następnie zalać wodą, odstawić i odczekać 30 minut. W ten sposób odwodniona papryczka Habanero może być łatwo rozcierana lub krojona i używana jako baza do salsy i innych sosów. 

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu