Habanero chilli całe suszone 10 g
Kiedy myślisz o idealnym chili…
Papryczki Habanero łączą w sobie wszystko, czego chcesz od dobrego chili. Są bardzo ostre, więc na pewno nie pozbawią Cię prawdziwego uczucia pieczenia, mają specyficzny smak z nutami owoców tropikalnych i są u nas powszechnie dostępne.
Habanero to odmiana Capsicum chinense (chińska papryczka), która pochodzi z Karaibów, w szczególności z Kuby. Stamtąd papryczka dotarła między innymi do Jukatanu w Meksyku, gdzie zbierane jest około 1500 ton rocznie. Osiąga wysoką ostrość w zakresie 200 000-300 000 SHU. Szczególnie interesująca jest skala kolorów, którą można zaobserwować w przypadku tych papryczek. Od jasnozielonego w niedojrzałych owocach stopniowo przechodzą w typową pomarańczowo-czerwoną barwę. Jednak można również zobaczyć Habanera w kolorze różowym, brązowym, ciemnozielonym i białym.
Przez skrzyżowanie czerwonej papryczki Habaner i Bhut Jolokia w 2012 roku powstała w Karolinie Południowej Carolina Reaper, obecnie najostrzejsze chili na świecie.
Papryczka o smaku owoców tropikalnych
Karaibskie pochodzenie nadało papryczce Habanero nie tylko samą nazwę, która wywodzi się od hiszpańskiej nazwy Havana, ale także egzotyczny profil smakowy. Ma intensywny kwiatowy aromat, a w smaku można wyraźnie rozpoznać kokos, żółty melon, papaję i nuty jagód. Niektórzy odnajdują w jej smaku także morelowe nuty. Krótko mówiąc, wspaniała sprawa dla wszystkich, którzy nie tylko szukają uczucia pieczenia w chilli, ale po wstępnej pikantności będą cieszyć się zasłużonym owocowym smakiem.
Habanero w kuchni
Papryczka Habanero ze względu na swoje właściwości jest wartościowym składnikiem sosów i dań mięsnych. Idealnie nadają się również do domowej salsy i marynat. Podczas następnego grillowania spróbuj dodać kawałek Habanero do skrzydełek z kurczaka lub sosu barbecue. Twoje jedzenie nabierze odpowiedniego i niepowtarzalnego smaku.
Papryczkę najlepiej podsmażyć i namoczyć chwilę przed użyciem. Wystarczy na rozgrzanej patelni grzać całą papryczkę przez około 20 sekund, następnie zalać wodą, odstawić i odczekać 30 minut. W ten sposób odwodniona papryczka Habanero może być łatwo rozcierana lub krojona i używana jako baza do salsy i innych sosów.