Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

PŁATKI I GRANULKI

Papryczki chili rozgniatane na mniejsze kawałki w postaci płatków i granulatu. Przyprawa ta stała
się bardzo popularna. W Stanach Zjednoczonych jest nawet standardem na stołach obok soli i
pieprzu. W płatkach często znajduje się duża ilość nasion. Możesz użyć gniecionego chili do
gotowania, na przykład do dań mięsnych lub jako przyprawę, obok soli i pieprzu.

Isot (Urfa biber) płatki chilli 30 g

Isot (Urfa biber) płatki chilli 30 g

Rozdrobnione granulki czarnej suszonej papryki Isot mają średnie, ale długotrwałe i stopniowo rozwijające się właściwości ostrości. Ich profil smakowy jest również wyjątkowy, co odzwierciedla ciekawe smaki Turcji, skąd pochodzi Isot - złożony, lekko wędzony i ziemisty smak uzupełniają nuty kawy, czekolady, tytoniu i rodzynek. 

Skład Isot chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 2
Jednostki SHU 50 000
Kraj pochodzenia Turcja
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 8,90 zł
 
Opis

Isot (Urfa biber) płatki chilli 30 g

Papryczki z odmiany Capsicum annuum (papryka roczna) zostały nazwane na cześć miasta Urfa w południowo-wschodniej Turcji, skąd pochodzą. „Biber” oznacza po turecku „papryczkę chili”. Suszone nazywane są wtedy papryczkami Isot

Chociaż papryki Isot są mniej ostre niż większość innych gatunków, ich długotrwała i stopniowo rozwijająca się ostrość może być naprawdę intensywna pod koniec posiłku.

Dojrzałe Urfa Biber są jaskrawoczerwone i słodkie w czasie zbiorów. Od czasów tureckich Kurdów, którzy zaczęli uprawiać tę paprykę, są one suszone specjalną, dwufazową techniką, wymagającą wiele staranności i czasu - podobnie jak np. wysokiej jakości laski wanilii. W ciągu dnia paprykę suszy się na słońcu,a następnie pozostawia na noc szczelnie zawiniętą w płótno. Ten proces nazywa się „poceniem się”. W tym czasie suszony miąższ zostaje wypełniony pozostałą w papryczkach wilgocią, nadając im niepowtarzalny smak, bardziej tłustą konsystencję i ciemny, prawie czarny kolor z odcieniem fioletu i magenty. Papryka zachowuje ten kolor nawet w postaci gniecionych płatków lub granulek.

Fioletowo-czarny przysmak do mięs i owoców 

Niewątpliwie ich tureckie pochodzenie odcisnęło się również na profilu smakowym suszonej papryki. Isot ma pełny i złożony ziemisty, lekko dymny smak z nutami kawy, czekolady, tytoniu i rodzynek. Mogą smakować podobnie do papryki Aleppo, która pochodzi z pobliskiej Syrii. Jednak izoty są ostrzejsze, mają około 30 000-50 000 SHU.

Każde danie delikatnie posypane tą papryczką przyciąga nie tylko smakiem, ale także charakterystycznym fioletowo-czarnym kolorem. Ich mocno korzenny smak pięknie wyróżnia się np. w sałatkach i pieczonych warzywach, a także w daniach z duszonego mięsa.

Tym, którzy lubią eksperymentować z chili i nie boją się ich nietradycyjnego zastosowania, polecamy posypanie papryką Isot sałatki owocowej lub słodkich deserów, takich jak ciasteczka, pierniki, a nawet lody. Dzięki ciemnofioletowo-czarnemu kolorowi Twoje słodkie potrawy otrzymają również dekoracje w naprawdę nietradycyjnych kolorach. 

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu