
Przygotowanie
1 Najpierw przygotuj ciasto na ciasto. W misce wymieszać mąkę, łyżkę cukru pudru i szczyptę soli. Dodaj jedno jajko i roztopione masło. Zrób zbite ciasto i włóż je do lodówki, aby odpoczęło.
Następnie przygotuj jabłka. Jabłka obrać, wyjąć rdzeń i pokroić na 6 części. Ułóż je od razu w formie do ciasta, aby mieć pojęcie, ile jabłek będziesz potrzebować. Następnie przygotuj karmel. Wsyp cukier na patelnię i podgrzej, aż się rozpuści i zacznie brązowieć. Następnie zdejmij karmel z ognia i wymieszaj z nim masło. Gotowy karmel wlej do formy do ciasta i połóż na wierzchu pokrojoną w plasterki laskę wanilii. Ułóż jabłka na wierzchu karmelu, posyp je cynamonem i dodaj jedną papryczkę chilli Wiri Wiri.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj koło o średnicy formy do ciasta. Połóż ciasto na wierzchu jabłek i delikatnie dociśnij wokół, aby ładnie ukryć jabłka. Ciasto nakłuć widelcem i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 minut.
Gotowe ciasto musi odczekać chwilę aż do ostygnięcia. Ciasto oddzielić od foremki nożem i położyć na foremce talerz. Talerz musi mieć obrzeże, aby sok karmelowy nie wypływał i musi być większy od formy do ciasta.
Weź kuchenne rękawiczki i szybko obróć talerz razem z foremką, aby ciasto wywróciło się na Twój talerz. Postępuj szybko i ostrożnie, zarówno karmel, jak i foremka są gorące.
Gotowe ciasto możesz podawać na ciepło lub na zimno. Możesz go uzupełnić lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Składniki
- Używane chilli
- papryczka Wiri Wiri
- Ciasto
- 200 g mąki
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- jajko
- 100 g masła
- Karamel
- 150 g cukru
- 60 g masła
- Na zakończenie
- 5 jabłek
- laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
Parametry
- Ilość porcji 5
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 40 min