
Dalej
1 Zacznij od sosu holenderskiego. W misce żaroodpornej, nad gorącą wodą, wymieszaj do kremowej piany 3 żółtka. Żółtka nie mogą być gotowane, ale muszą być poddane obróbce cieplnej. Gdy jajka staną się kremowe, wyjmij miskę z gorącej kąpieli. Następnie stopniowo dodawaj roztopione masło, które dokładnie ubij z żółtkami. Otrzymasz pięknie kremową miksturę. Dodaj 2 łyżki białego wina, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
2 Następnie upiecz kromkę chleba w tosterze, a po upieczeniu ostudzić.
3 Potem w misce przygotuj pastę z awokado. Usuń pestki z awokado i obierz do miski, gdzie należy rozgnieść je widelcem. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie umieść pestkę w misce z roztartym awokado, wtedy nie zbrązowieje.
4 Dymkę drobno posiekaj, pomidorki pokrój na pół, lekko posiekaj tymianek i podsmaż na patelni boczek.
- Używane chili
- 1 łyżeczka granulek Chipotle
- Składniki
- 3 żółtka
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- ½ soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 kromka chleba
- 4 pomidorków koktajlowych
- 1 szczypta dymki
- 1 całe awokado
- 4 plastry boczku
- 2 jajka
- 3 l gorącej wody
- 2 łyżki octu
- Ilość porcji 1
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 10 min