
Dalej
1 Do miski dodaj jogurt i zmiażdżony czosnek. Ubijaj ręcznie trzepaczką przez około 10 sekund, aby wymieszać składniki. Dopóki jajka nie zostaną podane, odstaw jogurt na bok w temperaturze pokojowej.
2 Rozgrzać masło na patelni i smażyć do uzyskania lekkiego noisette beurre. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj płatki chili i delikatnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i posiekany koperek. Odstawiamy na bok, ponownie w temperaturze pokojowej.
3 W dużym rondlu zagotować wodę, następnie dodać ocet. Wkładamy jajka do wody i gotujemy tak, jak lubimy – gotując jajka, nigdy nie dodajemy soli do wody, wtedy jajka pękają.
4 Podczas serwowania podziel jogurt do podgrzanych misek. Umieść 2 jajka na twardo w każdej misce, a następnie dodaj resztę jogurtu na wierzch jaj. Posyp koperkiem i natką pietruszki, a następnie polej masłem chili. Natychmiast podawaj.
- Używane chili
- 1 łyżeczka granulek Isot
- Składniki
- 8 jajek
- 1 czosnek zmiażdżony nożem
- 300 g jogurtu greckiego
- 50 g masła
- 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 gałązki pietruszki
- 100 ml białego octu
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki grubo posiekanej
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 10 min
- Czas gotowania 20 min