Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Jajka po turecku

Jajka po turecku

Dalej

1 Do miski dodaj jogurt i zmiażdżony czosnek. Ubijaj ręcznie trzepaczką przez około 10 sekund, aby wymieszać składniki. Dopóki jajka nie zostaną podane, odstaw jogurt na bok w temperaturze pokojowej.
2 Rozgrzać masło na patelni i smażyć do uzyskania lekkiego noisette beurre. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj płatki chili i delikatnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i posiekany koperek. Odstawiamy na bok, ponownie w temperaturze pokojowej.
3 W dużym rondlu zagotować wodę, następnie dodać ocet. Wkładamy jajka do wody i gotujemy tak, jak lubimy – gotując jajka, nigdy nie dodajemy soli do wody, wtedy jajka pękają.
4 Podczas serwowania podziel jogurt do podgrzanych misek. Umieść 2 jajka na twardo w każdej misce, a następnie dodaj resztę jogurtu na wierzch jaj. Posyp koperkiem i natką pietruszki, a następnie polej masłem chili. Natychmiast podawaj.
  • Używane chili
  • 1 łyżeczka granulek Isot
  • Składniki
  • 8 jajek
  • 1 czosnek zmiażdżony nożem
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 50 g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 gałązki pietruszki
  • 100 ml białego octu
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki grubo posiekanej
  • Ilość porcji 4
  • Czas przygotowania 10 min
  • Czas gotowania 20 min

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu