
Dalej
1 Najpierw przygotuj drożdże. Do małej miski wlej około ¼ mleka o temperaturze pokojowej. Do mleka dodać 1/4 cukru i całe rozdrobnione drożdże. Wszystko wymieszaj i pozwól drożdżom wyrosnąć w ciepłym miejscu. Widać to po tym, że mleko tworzy gęstą ciemną pianę. Do miski robota wlej przesianą pół-grubą i grubą mąkę z resztą cukru. Dodać roztopione masło, żółtka, rum, resztę mleka, sól i drożdże. Za pomocą robota wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu pozostawiamy do wyrośnięcia w misce na godzinę.
2 Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 50 g kawałki za pomocą wagi, uformować kulkę w dłoni i ułożyć na posypanej mąką szmatce. Pozostaw je na ściereczce pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Wlej olej do smażenia do szerszego garnka i podgrzej go do temperatury 180 - 190 ° C i trzymaj w tym zakresie. Najlepiej sprawdzić za pomocą termometru kuchennego.
3 Smażyć po 3-4 pączki na oleju z każdej strony przez 2 minuty. Zacznij od jednego pączka, a po usmażeniu sprawdź, czy jest gotowy w środku. Po usmażeniu wszystkich pączków posyp je cukrem pudrem i pozwól im ostygnąć. W ostudzonym pączku zrób dziurkę i używając torebki do ciasta napełnij dżem chili Forest Mix z Carolina Reaper. Uważaj, aby nie było dużo dżemu, a pączek nie pękł.
- Używane chili
- Dżem chili Mieszanka leśna z Carolina Reaper
- Składniki
- 750 g mąki półgrubej
- 250 g grubej mąki
- 80 g cukru kryształ
- 100 g masła
- 6 żółtek
- 4 łyżki rumu
- 60 g drożdży
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
- Ilość porcji 10
- Czas przygotowania 60 min
- Czas gotowania 20 min