Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Papryczki w całości

Papryczka suszona w całości pozwala nam dostarczyć chili do klientów przez cały rok. Suszenie jest
jedną z najstarszych metod konserwujących. Suszone papryczki chili są zwykle wolne od
szkodliwych patogenów i łatwe do przechowywania przez długi czas. Mają bardzo szeroki zakres
zastosowań. W różnorodnych potrawach, sosach, salsach lub wyłącznie jako przyprawa

Kashmiri chilli całe suszone 30 g

Kashmiri chilli całe suszone 30 g

Całe suszone papryczki Kashmiri przekonają Cię (i Twoje dania) głęboką czerwoną barwą, aromatem z nutami orientalnych indyjskich przypraw i figlarną ostrością. Kashmiri są bardzo popularne i poszukiwane na świecie ze względu na ich kolor i łagodną ostrość. Ponadto mają lekko owocowy, słodki smak z nutami dymu i ziemi.

Skład Kashmiri chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 2
Jednostki SHU 12 000
Kraj pochodzenia Indie
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 8,90 zł
 
Opis

Kashmiri chilli całe suszone 30 g

Popularna czerwona piękność

Z tą papryczką dosłownie będziesz miał czerwony kolor przed oczami. Nie ze względu na jego ostrość, ale wspaniały kolor czerwonego wina, który jest bardzo ceniony. 

Kashmiri odmiany Capsicum annuum (papryka roczna) pochodzą z Indii i przy ich łagodniejszej ostrości około 5000-10 000 SHU są raczej rzadkością w tym słynącym z ostrości kraju chili. Mają kształt typowej papryczki chili - podłużny, cienki korpus o długości około 7-10 cm ze spiczastym końcem. 

W ich lekko owocowym i słodkim smaku wyróżniają się nuty dymu i ziemi. Są starannie pielęgnowane, aby zachować delikatną pikantność i czerwoną barwę. Jeśli szukasz złotego środka wśród powszechnie dostępnych papryczek nadających się do aromatyzowania i barwienia dowolnego dania, zdecydowanie wybierz Kashmiri. Nie są tak ostre jak Cayenne, a jednocześnie, w przeciwieństwie do klasycznej mielonej czerwonej papryki, dodają potrawom figlarnej pikantności.

Delikatna pikantność w curry i ciasteczkach czekoladowych 

Kashmiri jest w rzeczywistości bardzo towarzyską papryczką. Dzięki jej łagodnej ostrości nie musisz się martwić, że nieprzyjemnie zaskoczy któregokolwiek z Twoich gości lub rodzinę, nada potrawom piękną czerwoną barwę, a charakterystycznym smakiem wprowadzi na stół atmosferę żywych i pachnących przyprawami Indii. 

Kolor i przyjemnie ostry smak ożywią curry, kurczaka tandoori i inne tradycyjne dania indyjskie. Nadaje się również do pieczonej fasoli, marynat, zup, sosów pomidorowych i dań warzywnych. Krótko mówiąc, wszędzie tam, gdzie normalnie używasz klasycznej mielonej czerwonej papryki lub innych lekko ostrych papryczek chilli. 

Papryczki Kashmiri w połączeniu z serem i owocami są doskonałe. Wystarczy szczypta tego chili, a nawet zwykła sałatka owocowa będzie egzotycznym doznaniem kulinarnym. A jeśli uwielbiasz połączenie chili i słodyczy, papryczki Kashmiri dodadzą świetnego smaku i koloru pieczonym ciasteczkom, herbatnikom. Możesz dodać je również, w meksykańskim stylu, do gorącej czekolady.

Aby wzmocnić aromat i smak, zalecamy krótkie smażenie papryki Kashmiri na patelni przez około 20 sekund. Jeśli usuniesz z niej nasiona przed smażeniem, będzie trochę mniej pikantna. Aby ponownie nawodnić, po prostu usuń łodygę i namocz suszoną paprykę w gorącej wodzie przez około 30 minut.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu