Kashmiri chilli całe suszone 30 g
Popularna czerwona piękność
Z tą papryczką dosłownie będziesz miał czerwony kolor przed oczami. Nie ze względu na jego ostrość, ale wspaniały kolor czerwonego wina, który jest bardzo ceniony.
Kashmiri odmiany Capsicum annuum (papryka roczna) pochodzą z Indii i przy ich łagodniejszej ostrości około 5000-10 000 SHU są raczej rzadkością w tym słynącym z ostrości kraju chili. Mają kształt typowej papryczki chili - podłużny, cienki korpus o długości około 7-10 cm ze spiczastym końcem.
W ich lekko owocowym i słodkim smaku wyróżniają się nuty dymu i ziemi. Są starannie pielęgnowane, aby zachować delikatną pikantność i czerwoną barwę. Jeśli szukasz złotego środka wśród powszechnie dostępnych papryczek nadających się do aromatyzowania i barwienia dowolnego dania, zdecydowanie wybierz Kashmiri. Nie są tak ostre jak Cayenne, a jednocześnie, w przeciwieństwie do klasycznej mielonej czerwonej papryki, dodają potrawom figlarnej pikantności.
Delikatna pikantność w curry i ciasteczkach czekoladowych
Kashmiri jest w rzeczywistości bardzo towarzyską papryczką. Dzięki jej łagodnej ostrości nie musisz się martwić, że nieprzyjemnie zaskoczy któregokolwiek z Twoich gości lub rodzinę, nada potrawom piękną czerwoną barwę, a charakterystycznym smakiem wprowadzi na stół atmosferę żywych i pachnących przyprawami Indii.
Kolor i przyjemnie ostry smak ożywią curry, kurczaka tandoori i inne tradycyjne dania indyjskie. Nadaje się również do pieczonej fasoli, marynat, zup, sosów pomidorowych i dań warzywnych. Krótko mówiąc, wszędzie tam, gdzie normalnie używasz klasycznej mielonej czerwonej papryki lub innych lekko ostrych papryczek chilli.
Papryczki Kashmiri w połączeniu z serem i owocami są doskonałe. Wystarczy szczypta tego chili, a nawet zwykła sałatka owocowa będzie egzotycznym doznaniem kulinarnym. A jeśli uwielbiasz połączenie chili i słodyczy, papryczki Kashmiri dodadzą świetnego smaku i koloru pieczonym ciasteczkom, herbatnikom. Możesz dodać je również, w meksykańskim stylu, do gorącej czekolady.
Aby wzmocnić aromat i smak, zalecamy krótkie smażenie papryki Kashmiri na patelni przez około 20 sekund. Jeśli usuniesz z niej nasiona przed smażeniem, będzie trochę mniej pikantna. Aby ponownie nawodnić, po prostu usuń łodygę i namocz suszoną paprykę w gorącej wodzie przez około 30 minut.