Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Chilli w proszku

Przyprawa chili w proszku to suszone papryczki chili zmiażdżone na bardzo drobny proszek.
Proszek chili ma długi okres trwałości, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku z dala
od ciepła i światła. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, nadaje potrawom pikantną ostrość z
typowym smakiem papryczki.

Kashmiri chilli w proszku 9 g

-20 %
Kashmiri chilli w proszku 9 g

Zwykła mielona papryka kończy karierę w kuchni! Drobny proszek z czerwonej papryki Kashmiri nada każdemu posiłkowi głęboką czerwoną barwę, aromat z nutami orientalnych indyjskich przypraw i figlarną ostrością. Kashmiri są bardzo popularne i poszukiwane na świecie ze względu na ich kolor i łagodną ostrość. Ponadto mają lekko owocowy, słodki smak z nutami dymu i ziemi.

Skład Kashmiri chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 2
Jednostki SHU 12 000
Kraj pochodzenia Hiszpania
Zwykła cena: 6,90 zł
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 5,52 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Kashmiri chilli w proszku 9 g

Popularna czerwona piękność 

Z tą papryczką dosłownie będziesz miał czerwony kolor przed oczami. Nie ze względu na jego ostrość, ale wspaniały kolor czerwonego wina, który jest bardzo ceniony.

Kashmiri odmiany Capsicum annuum (papryka roczna) pochodzą z Indii i przy ich łagodniejszej ostrości około 5000-10 000 SHU są raczej rzadkością w tym słynącym z ostrości kraju chili. Mają kształt typowej papryczki chili - podłużny, cienki korpus o długości około 7-10 cm ze spiczastym końcem.

W ich lekko owocowym i słodkim smaku wyróżniają się nuty dymu i ziemi. Są starannie pielęgnowane, aby zachować delikatną pikantność i czerwoną barwę. Jeśli szukasz złotego środka wśród powszechnie dostępnych papryczek nadających się do aromatyzowania i barwienia dowolnego dania, zdecydowanie wybierz Kashmiri. Nie są tak ostre jak Cayenne, a jednocześnie, w przeciwieństwie do klasycznej mielonej czerwonej papryki, dodają potrawom figlarnej pikantności.

Delikatna pikantność w curry i ciasteczkach czekoladowych 

Kashmiri jest w rzeczywistości bardzo towarzyską papryczką. Dzięki jej łagodnej ostrości nie musisz się martwić, że nieprzyjemnie zaskoczy któregokolwiek z Twoich gości lub rodzinę, nada potrawom piękną czerwoną barwę, a charakterystycznym smakiem wprowadzi na stół atmosferę żywych i pachnących przyprawami Indii.

Kolor i przyjemnie ostry smak ożywią curry, kurczaka tandoori i inne tradycyjne dania indyjskie. Nadaje się również do pieczonej fasoli, marynat, zup, sosów pomidorowych i dań warzywnych. Krótko mówiąc, wszędzie tam, gdzie normalnie używasz klasycznej mielonej czerwonej papryki lub innych lekko ostrych papryczek chilli.

Papryczki Kashmiri w połączeniu z serem i owocami są doskonałe. Wystarczy szczypta tego chili, a nawet zwykła sałatka owocowa będzie egzotycznym doznaniem kulinarnym. A jeśli uwielbiasz połączenie chili i słodyczy, papryczki Kashmiri dodadzą świetnego smaku i koloru pieczonym ciasteczkom, herbatnikom. Możesz dodać je również, w meksykańskim stylu, do gorącej czekolady

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu