
Dalej
1 Zacznij od mieszanki mięsnej. Wędzone mięso pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać posiekane marynowane papryczki chili jalapeños. Wszystko wymieszaj, odstaw na bok i zagotuj osoloną wodę w dużym garnku na knedliki ziemniaczane.
2 Następnie przygotuj kapustę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Gdy cebula będzie gotowa zdjąć z ognia, oprószyć zwykłą mąką i wszystko wymieszać. Następnie do kapusty dodasz cebulę. Do garnka wrzucić kiszoną kapustę, sok i zalać ją szklanką wody. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Podczas duszenia większość wody wyparowuje, pozostaw około jednej miarki wody. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do gotowej kapusty i mieszamy. Kapusta pięknie zgęstnieje.
3 Do ciasta ziemniaczanego potrzebne będą wstępnie ugotowane i zimne ziemniaki. Obierz ziemniaki i drobno zetrzyj w dużej misce. Dodaj jajka, sól, grubą mąkę, skrobia ziemniaczane i kaszę mannę. Ciasto wyrabiać rękami, aby było zwarte. Jeśli bardziej klei się do rąk, dodaj trochę grubej mąki i kaszy manny w tych samych proporcjach. Gotowe ciasto układamy na posypanym mąką wałku do ciasta i formujemy z niego większy knedlik. Następnie pokroić nożem w plastry o grubości około 3 cm.
4 Z kawałka ciasta robimy kulę, a następnie formujemy z niej placek. Do gotowego placka włożyć około 1-2 łyżki mieszanki mięsnej i zawinąć ciasto. Uformuj okrągłe knedle, zwijając je w dłoniach i ułóż na posypanym mąką talerzu. Kontynuuj ten proces, aż knedliki będą gotowe. Następnie gotowe knedle wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 15 – 20 minut. Dobrze jest spróbować wyjąć jedną kluskę i pokroić ją. Ciasto w środku nie może być tłuste i lepkie. W takim przypadku gotuj jeszcze przez chwilę knedle.
5 Na koniec podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę.
Gotowe knedliki podawać z kapustą kiszoną i smażoną cebulą.
- Używane chili
- około 90 g marynowanych Jalapeños
- Składniki
- 1 kg ziemniaków (podgotowanych)
- 2 jajka
- 150 g grubej mąki
- 70 g solamylu (skrobia ziemniaczane)
- 180 g kaszy manny
- sól
- 400 g wędzonego mięsa
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka wody
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 40 min