
Przygotowanie
1 Na patelni rozgrzać masło z oliwą i szybko podsmażyć kotlety wieprzowe z obu stron na złoty kolor.
Wyjmij kotlety z patelni i przykryj je, aby były ciepłe i nie uwalniały zbyt dużo soku.
Na patelni, na której zrobiłeś kotlety, daj sprasowany czosnek który uwolni swój zapach, obsyp mąką i zrób jasną zasmażkę.
Zalej bulionem i śmietaną, dodaj papryczkę chilli Wiri Wiri i wszystko dobrze wymieszaj.
Włóż kotlety do sosu, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kotlety w sosie na małym ogniu przez około 15 minut.
Na koniec wyjmij mięso i papryczkę chili Wiri Wiri z patelni, dodaj parmezan i pozwól mu się roztopić.
Wszystko dokładnie wymieszaj i wróć mięso do sosu. Gotowy sos parmezanowy dopraw pieprzem i świeżym tymiankiem.
Możesz podawać kotlety w sosie parmezanowym z pieczonymi ziemniakami lub gotowanym makaronem.
Składniki
- Używane chilli
- papryczki chilli Wiri Wiri
- Składniki
- 1 kg kotletów schabowych (grube plastry)
- 30 g masła
- łyżka oliwy
- Na sos
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 400 ml rosołu
- 200 ml śmietany 31%
- 100 g sera Parmigiano Reggiano
- Do dekoracji
- pieprz
- świeży tymianek
Parametry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 15 min